1515
Annons

Valet 2022

Busch i Almedalen: ”En röst på C är i praktiken en röst på MP”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch går till hårt angrepp mot Centerpartiet i sitt Almedalstal.

”En röst på Centerpartiet är i praktiken en röst på Miljöpartiet”, säger hon.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.Foto:Jack Mikrut

Kristdemokraterna har länge försökt bryta sig in bland landsbygdsväljare, traditionellt Centerns väljarbas, med tal om det svenska hjärtlandet.

Ebba Busch fortsatte på det spåret i sitt tal och argumenterade för varför det är dags för dessa väljare att byta från Centern till KD.

”En röst på Annie Lööf är en röst för att Stenevi och Bolund ska ha inflytande över jakten, skogen, vargen, jordbruket och drivmedelspriserna. Vi kristdemokrater erbjuder dig som tidigare röstat på Centern ett nytt hem”, säger hon. 

Enligt Ebba Busch har Centerpartiet mält sig ur det släktskap som en gång fanns mellan C och KD.

”De har bytt traktorn mot elsparkcykeln. Ni vet en sådan där som bara finns i innerstäderna och som alltid tycks blockera båda körriktningarna.”

”Har du tidigare röstat med Centerpartiet – rösta i år på Kristdemokraterna. Det är vi som kämpar för du ska kunna leva Svenssonlivet utanför innerstäderna.”

Ett Svenssonliv var den genomgående tråden i talet.

”I dag vill jag tala om Svenssonlivet. Och om en känsla som finns bland många i vårt land. En känsla av att något håller på att gå förlorat. Att det blir allt svårare att genom eget arbete skapa sig ett gott liv. Att det blir allt svårare att uppnå de där tre V:na – villa, Volvo och vovve”, säger hon. 

Och de skyldiga till detta är de rödgröna i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet. De har inte lyckats få bukt med vare sig otryggheten, skjutningarna eller vårdköerna.

Och därtill har allt blivit dyrare på grund av deras politik.

”Vi har fått Magdapriser på elen! Bensinen! Maten! Och nu räntorna! Beräkningar visar att en genomsnittlig tvåbarnsfamilj kommer få ökade kostnader på över 50 000 kronor i år och nästa år”, säger Busch.

”Men det finns ett alternativ – med Ulf Kristersson som statsministerkandidat – som i de svåra frågorna är eniga om lösningar. Därför vill jag vända mig direkt till dig som annars brukar rösta på Socialdemokraterna. I detta val – låna ut din röst till borgerligheten”, säger Ebba Busch.

Valet 2022

Miljöpartiet ökar – över spärren i ny mätning

Miljöpartiet får 5,2 procent av väljarstödet och klättrar över riksdagsspärren i en ny opinionsundersökning från Novus som gjorts på uppdrag av SVT Nyheter.

MP:s språkrör Märta Stenevi och Per Bolund.
MP:s språkrör Märta Stenevi och Per Bolund.Foto:Jack Mikrut

Den betydande ökningen för partiet, som i tidigare Novus-undersökningar hamnat under 4-procentspärren sedan i december i fjol, är statistiskt säkerställd och antas bland annat bero på stöd från vänstersidans väljare.

”Vi ser en tydlig rörelse från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna till Miljöpartiet. Huvudförklaringen är sannolikt att man inte ser någon annan utväg; om MP trillar ut så kommer det inte gå att bilda en S-ledd regering”, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT.

MP-språkröret Märta Stenevi lyfter också fram klimatpolitiken som ett skäl, men delar bilden av att taktik kan ligga bakom.

”Jag tror att det finns en faktor att många svenskar, precis som vi, inte vill se en blå-brun regering. Ska man hålla Jimmie Åkesson och SD utanför inflytande så behövs vi för en rödgrön regeringsbildning”, säger Stenevi till SVT.

Mätningen visar också att Moderaterna och Sverigedemokraterna är lika stora, båda partierna får 18,6 procent av väljarstödet.

Totalt får S, MP, V och C 49,8 procent tillsammans och är därmed större än M, SD KD och L som får 48,6 procent. 1,6 procent säger sig vilja rösta på andra partier.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera