1515
Annons

Valet 2022

Busch i Almedalen: ”En röst på C är i praktiken en röst på MP”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch går till hårt angrepp mot Centerpartiet i sitt Almedalstal.

”En röst på Centerpartiet är i praktiken en röst på Miljöpartiet”, säger hon.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.Foto:Jack Mikrut

Kristdemokraterna har länge försökt bryta sig in bland landsbygdsväljare, traditionellt Centerns väljarbas, med tal om det svenska hjärtlandet.

Ebba Busch fortsatte på det spåret i sitt tal och argumenterade för varför det är dags för dessa väljare att byta från Centern till KD.

”En röst på Annie Lööf är en röst för att Stenevi och Bolund ska ha inflytande över jakten, skogen, vargen, jordbruket och drivmedelspriserna. Vi kristdemokrater erbjuder dig som tidigare röstat på Centern ett nytt hem”, säger hon. 

Enligt Ebba Busch har Centerpartiet mält sig ur det släktskap som en gång fanns mellan C och KD.

”De har bytt traktorn mot elsparkcykeln. Ni vet en sådan där som bara finns i innerstäderna och som alltid tycks blockera båda körriktningarna.”

”Har du tidigare röstat med Centerpartiet – rösta i år på Kristdemokraterna. Det är vi som kämpar för du ska kunna leva Svenssonlivet utanför innerstäderna.”

Ett Svenssonliv var den genomgående tråden i talet.

”I dag vill jag tala om Svenssonlivet. Och om en känsla som finns bland många i vårt land. En känsla av att något håller på att gå förlorat. Att det blir allt svårare att genom eget arbete skapa sig ett gott liv. Att det blir allt svårare att uppnå de där tre V:na – villa, Volvo och vovve”, säger hon. 

Och de skyldiga till detta är de rödgröna i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet. De har inte lyckats få bukt med vare sig otryggheten, skjutningarna eller vårdköerna.

Och därtill har allt blivit dyrare på grund av deras politik.

”Vi har fått Magdapriser på elen! Bensinen! Maten! Och nu räntorna! Beräkningar visar att en genomsnittlig tvåbarnsfamilj kommer få ökade kostnader på över 50 000 kronor i år och nästa år”, säger Busch.

”Men det finns ett alternativ – med Ulf Kristersson som statsministerkandidat – som i de svåra frågorna är eniga om lösningar. Därför vill jag vända mig direkt till dig som annars brukar rösta på Socialdemokraterna. I detta val – låna ut din röst till borgerligheten”, säger Ebba Busch.

Valet 2022

C vill slopa skatt för egenanvändning av solel

Tak på ladugårdar, simhallar och parkeringshus är en outnyttjad energiresurs, anser Centerpartiet.

”Vi måste maxa alla våra gröna energislag”, säger C-ledaren Annie Lööf.

Centerpartiet vill bygga ut solenergin kraftigt de närmaste åren. Bland annat vill man slopa skatten för egenanvändning av solel och utvidga det gröna avdraget.

”Vi vill att alla oavsett bostadsform ska kunna bli solelsproducenter”, säger Annie Lööf.

Till exempel skulle hyresgäster och bostadsrättsägare kunna köpa in sig i en solcellspark eller i solpaneler på en bondes ladugårdstak. I dag sitter det oftast bara solpaneler på halva taket, eftersom det räcker för lantbrukarens behov – och så sätter skattereglerna stopp för mer.

”Genom att göra skatteförändringar kan hela taket nyttjas”, säger Lööf.

Den som köper in sig i en anläggning skulle förutom slopad skatt också kunna få använda sig av ett grönt avdrag, som fungerar ungefär som rut- och rotavdraget.

Genom bättre ekonomiska incitament hoppas C att fler tak ska få solceller.

Centerpartiet vill se en nationell strategi för mer solkraft. Målet för den kommande mandatperioden är att öka solelen från dagens 1 TWh till 15 TWh, vilket motsvarar drygt tio procent av Sveriges nuvarande elanvändning. 

Till 2030 bedömer C att produktionen kan öka till 30 TWh.

”Med rätt insatser kan vi få en solkraftsboom i Sverige, där vi om bara några år kan få 10 procent av hela Sveriges elanvändning som består av solenergi”, säger Annie Lööf.

C vill också ställa krav på att statliga byggnader ska förbereda sina tak för solceller vid större renoveringar eller nybyggnation.

”Man behöver se de offentliga taken som en strategisk resurs”, säger Lööf.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera