1515
Annons

Bure hakar på heta trenden – veckans viktigaste händelser

Vaccinationer och en snabb ekonomisk rekyl uppåt i höstas fick OECD att höja prognosen för global tillväxt. Investeringsbolaget Bure tillkännagav att de avser börsnotera Stockholmsbörsens första Spac-bolag.

Di guidar dig genom veckans viktigaste händelser.

Fed stänger stödpaket

I måndags meddelade den amerikanska centralbanken Federal Reserve att tre av de utlåningsprogram som lanserades för ett år sedan löper ut i slutet av mars. Orsaken är att ekonomin är på väg åt rätt håll plus att utnyttjandet har varit lågt. Innan mars är slut väntas besked om en eventuell förlängning av regellättnaden som gör att bankerna får utesluta statsobligationer och likvida medel vid beräkning av den kompletterande skuldsättningsgraden, SLR. Den motsvarar EU:s bruttosoliditetskvot och ska vara minst 3 procent för stora banker och 5 procent för systemviktiga. Ett borttagande kan öka pressen uppåt på långräntorna. 

Läs också: Sparekonomen om siffran som stressar börsen: ”Bara en sektor som gynnas” 

Fed-chefen Jerome Powell.
Fed-chefen Jerome Powell.Foto:Manuel Balce Ceneta

Högre global tillväxt

Vaccinationer och en snabb ekonomisk rekyl uppåt i höstas har fått OECD att höja prognosen för global tillväxt till 5,6 procent, att jämföra med 4,2 procent i december. Det är högsta årliga tillväxttakten sedan 1973. Mest höjs utsikterna för länder som USA och Indien, medan eurozonen och Japan justeras upp marginellt. För Kina är utsikterna sämre än i december, precis som för Frankrike, Italien, Ryssland, Saudiarabien och Sydafrika. För 2022 väntas global tillväxt öka 4 procent, det är 0,3 procent högre än föregående prognos. Precis som IMF varnar OECD för att dra tillbaka finans- och penningpolitiska stimulanser för fort. 

Läs också: Aktiechefen: ”Potential på 40-50 procent” – börsraketer att plocka i nästa rekyl 

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Bure BURE -1,15% Dagens utveckling hakar på het trend

Går allt som planerat får Stockholmsbörsen sin första Spac, i slutet av mars. Förkortningen står för special purpose acquisition company, och som namnet antyder handlar det om att förvärva bolag. Närmare bestämt att ett tomt bolag med en påse pengar noteras på börsen för att i ett senare skede göra förvärv. Investmentbolaget Bure ligger bakom ACQ Bure, som förbereder en notering. Bolaget startar med runt 3,5 miljarder i kapital, varav Bure investerar 700 Mkr. Ankarinvesterare är AMF, Fjärde AP-fonden, SEB Fonder och SEB Stiftelsen. Är USA en förebild även i detta fall, lär Bure inte bli ensamma om att haka på den heta trenden.

Läs också: Bures vd om stundande spac-noteringen: ”Vi ser väldigt långsiktigt på det här” 

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Nya rekord varje dag 

Stockholmsbörsen mest omsatta aktier har fått upp ångan och sätter dagligen nya rekord. Så här långt i år har OMXS30 avancerat 15 procent, vilket är ett par procentenheter bättre än börsen som helhet. Samtidigt har index för tekniktunga Nasdaq bara mäktat med en uppgång på ett par procent. Förklaringen är att tyngdpunkten i OMXS30 ligger på konjunkturkänsliga verkstadsbolag och storbanker – sektorer som utvecklats starkt 2021. Bäst har det dock gått för årets indexnykomling nätkasinobolaget Evolution EVO -0,39% Dagens utveckling Gaming, vars börsvärde ökat med en tredjedel. Sämst är läkemedelsjätten Astra Zeneca AZN +1,71% Dagens utveckling som påverkas av negativa nyheter runt bolagets covid-19-vaccin. 

Läs också: Tvärvändning på börsen – åtta bjässar med slagläge: ”Står inför rejäl förbättring” 


Innehåll från Quant Service SwedenAnnons

Minskad totalkostnad och ökad livslängd med rätt underhållsstrategi i Greenfieldprojekt

Över hälften av den totala kostnaden för en anläggnings hela livstid fastställs redan innan den tagits i bruk. Därför bör varje aspekt vara noggrant genomtänkt redan i ett tidigt skede. Då säkerställer man att allt kan genomföras så smidigt som möjligt när det är dags att starta produktionen och minskar risken för oväntade situationer och oförutsedda kostnader.

En kritisk framgångsfaktor vid nyetablering av en anläggning är involvering av underhållsresurser i ett tidigt skede. När en ny anläggning och dess utrustning designas och köps baserat på RAMS-aspekter, det vill säga driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet, säkerställer du en hållbar och långsiktig produktion, vilket har en avgörande inverkan på investeringsavkastningen (ROI) och anläggningens prestanda.

En ny anläggning måste drivas ansvarsfullt och underhållas på rätt sätt för att den ska fungera som planerat. Vanligtvis överstiger kostnaderna för drift, underhåll och avveckling investeringskostnaderna med råge – det är inte ovanligt att dessa är två till tjugo gånger högre än de initiala anskaffningskostnaderna. 

Uppstartsfasen är vanligtvis komplex och det finns en stark press att hålla tidsplanen för att så snart som möjligt börja få avkastning på investeringen. Därför behöver varje företag vars ambition är en hållbar produktion en tydlig underhållsstrategi samt rätt metoder, kunskap och digitala verktyg integrerade i sina processer.

Mikko Haanpää, Business Development Manager för Quant Finland, har varit involverad i att utveckla underhållsverksamheten och -strategin på en av våra kunders nya anläggningar i Harjavalta, Finland.

– Genom att involvera underhållsexpertis redan i ett tidigt skede av ett nyetableringsprojekt säkerställer du en smidig upptrappning av produktionen och når hållbara produktionsnivåer snabbare. Dessutom kommer det att märkbart minska totalkostnaden under anläggningens hela livslängd, säger han.

Några av fördelarna genom Quants Greenfield Maintenance Concept:

• Tar hänsyn till hållbarhet redan från start med fokus på anläggningens hela livslängd, med hjälp av digitala analyser och simuleringar för att kunna ge underlag och alternativ för kostnadsoptimering.

• Fokuserar på RAMS-aspekter (driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet) samt livscykelkostnad redan i designfasen och dessa faktorer fortsätter att vara viktiga drivkrafter genom hela projektet. 

• Quant är en oberoende partner som stöttar kunder i kontakten med OEM och Systemleverantörer för att säkerställa att de långsiktiga målen för anläggningen uppnås.

• En väl utarbetad underhållsstrategi i kombination med implementeringen av underhållsprocesser förlänger inte bara utrustningens utan hela anläggningens livslängd.

Läs mer om Quant här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quant Service Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?