1515

Bure hakar på heta trenden – veckans viktigaste händelser

Vaccinationer och en snabb ekonomisk rekyl uppåt i höstas fick OECD att höja prognosen för global tillväxt. Investeringsbolaget Bure tillkännagav att de avser börsnotera Stockholmsbörsens första Spac-bolag.

Di guidar dig genom veckans viktigaste händelser.

Fed stänger stödpaket

I måndags meddelade den amerikanska centralbanken Federal Reserve att tre av de utlåningsprogram som lanserades för ett år sedan löper ut i slutet av mars. Orsaken är att ekonomin är på väg åt rätt håll plus att utnyttjandet har varit lågt. Innan mars är slut väntas besked om en eventuell förlängning av regellättnaden som gör att bankerna får utesluta statsobligationer och likvida medel vid beräkning av den kompletterande skuldsättningsgraden, SLR. Den motsvarar EU:s bruttosoliditetskvot och ska vara minst 3 procent för stora banker och 5 procent för systemviktiga. Ett borttagande kan öka pressen uppåt på långräntorna. 

Läs också: Sparekonomen om siffran som stressar börsen: ”Bara en sektor som gynnas” 

Fed-chefen Jerome Powell.
Fed-chefen Jerome Powell.Foto:Manuel Balce Ceneta

Högre global tillväxt

Vaccinationer och en snabb ekonomisk rekyl uppåt i höstas har fått OECD att höja prognosen för global tillväxt till 5,6 procent, att jämföra med 4,2 procent i december. Det är högsta årliga tillväxttakten sedan 1973. Mest höjs utsikterna för länder som USA och Indien, medan eurozonen och Japan justeras upp marginellt. För Kina är utsikterna sämre än i december, precis som för Frankrike, Italien, Ryssland, Saudiarabien och Sydafrika. För 2022 väntas global tillväxt öka 4 procent, det är 0,3 procent högre än föregående prognos. Precis som IMF varnar OECD för att dra tillbaka finans- och penningpolitiska stimulanser för fort. 

Läs också: Aktiechefen: ”Potential på 40-50 procent” – börsraketer att plocka i nästa rekyl 

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Bure BURE -0,22% Dagens utveckling hakar på het trend

Går allt som planerat får Stockholmsbörsen sin första Spac, i slutet av mars. Förkortningen står för special purpose acquisition company, och som namnet antyder handlar det om att förvärva bolag. Närmare bestämt att ett tomt bolag med en påse pengar noteras på börsen för att i ett senare skede göra förvärv. Investmentbolaget Bure ligger bakom ACQ Bure, som förbereder en notering. Bolaget startar med runt 3,5 miljarder i kapital, varav Bure investerar 700 Mkr. Ankarinvesterare är AMF, Fjärde AP-fonden, SEB Fonder och SEB Stiftelsen. Är USA en förebild även i detta fall, lär Bure inte bli ensamma om att haka på den heta trenden.

Läs också: Bures vd om stundande spac-noteringen: ”Vi ser väldigt långsiktigt på det här” 

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Nya rekord varje dag 

Stockholmsbörsen mest omsatta aktier har fått upp ångan och sätter dagligen nya rekord. Så här långt i år har OMXS30 avancerat 15 procent, vilket är ett par procentenheter bättre än börsen som helhet. Samtidigt har index för tekniktunga Nasdaq bara mäktat med en uppgång på ett par procent. Förklaringen är att tyngdpunkten i OMXS30 ligger på konjunkturkänsliga verkstadsbolag och storbanker – sektorer som utvecklats starkt 2021. Bäst har det dock gått för årets indexnykomling nätkasinobolaget Evolution EVO -0,15% Dagens utveckling Gaming, vars börsvärde ökat med en tredjedel. Sämst är läkemedelsjätten Astra Zeneca AZN +1,5% Dagens utveckling som påverkas av negativa nyheter runt bolagets covid-19-vaccin. 

Läs också: Tvärvändning på börsen – åtta bjässar med slagläge: ”Står inför rejäl förbättring” 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?