ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bultens vd: Finansiella mål ska hållas och överträffas

Bulten hyser stark tillförsikt inför sin framtida försäljningstillväxt, tack vare ett stort antal nya kontrakt som har säkrats under den senaste tiden, och en fortsatt tillväxt över marknadens takt är liksom goda rörelsemarginaler att vänta.

Det var Bultens huvudsakliga budskap vid torsdagens kapitalmarknadsdag vid fabriken i Hallstahammar, enligt vad fordonsunderleverantörens vd Tommy Andersson säger till Nyhetsbyrån Direkt på telefon därifrån.

"Vi har under den senaste tiden fram till kapitalmarknadsdagen aviserat långsiktigt hållbara kontrakt värda 56 miljoner euro i sammanlagd årsomsättning, som ska börja levereras under slutet av 2017 och sedan levereras under 2018-2020", säger han.

Med dessa kontrakt är bolaget enligt Tommy Andersson på väg att återgå till tillväxt igen, efter 34 procents försäljningstillväxt 2014, 12 procent 2015 men därefter en mer sidledes utveckling. En omsättning på 3 miljarder kronor kommer i och med de nya kontrakten helt klart att överträffas, menar han.

"Nu kommer ett antal nya bilmodeller, och vi kommer att börja växa igen. Det finns även goda möjligheter att de nya kontrakten spinner av sig till andra kontrakt", säger han.

Temporärt, påpekar han dock, kan diverse uppstartsproblem för Bultens kunder i samband med modellbyten att påverka försäljningsutvecklingen negativt - ett återkommande problem vid modellbyten.

"Vi säljer som vi ska; begränsningen ligger i vissa kunders produktionsproblem i samband med modellbyten. Det kommer att påverka volymerna lite grann i det tredje kvartalet", säger Tommy Andersson utan att vilja kvantifiera.

För två veckor sedan fick Bulten-aktien, som stigit kraftigt i år, rekommendationen "avvakta" i en Affärsvärlden-analys rubricerad "Fästfesten är över". Det mesta av multipel- och marginalexpansionen ligger i backspegeln, hette det i affärsmagasinet.

Tommy Andersson läste analysen, men delar inte tidningens bild.

"Jag vet inte om man kan säga att festen är över med 56 miljoner euro i nya affärer", säger han, och får medhåll av sin finanschef Helena Wennerström, som tror att pressmeddelandena om Bultens nya kontrakt kanske inte riktigt har gått fram eftersom de kommit i spridda skurar och delvis precis före semestrarna.

I halvårsrapporten nämner Bulten, liksom Affärsvärlden i sin analys, att de finansiella målen avseende försäljningstillväxt och lönsamhet nu är uppnådda. Några planer på att höja dem finns dock inte:

"Vi anser fortfarande att målen är väl balanserade för den här industrin, och vi räknar med att hålla dem framöver -naturligtvis vill vi gärna överträffa dem", säger Tommy Andersson.

Målen som gäller är bland annat att växa snabbare än branschens genomsnitt organiskt - Bulten citerar i sin senaste rapport en marknadstillväxt på drygt 2 procent i år, viktat för bolagets exponering - och att rörelsemarginalen ska uppgå till minst 7 procent.

I nämnda Affärsvärlden-analys antas en försäljningstillväxt på 7 procent i år och nästa år.

Är det en rimlig bedömning?

"Vi lämnar inga prognoser, men man kan ju ta de här nya projekten jag nämnde och lägga det till omsättningen, så ja, visst kommer vi att växa."

Hur står ni er inför ett eventuellt skifte till elbilar?

"Vi står oss väl: det krävs kraftigare och lättare fästelement till elbilar, exempelvis för att sätta fast batterier. Vi räknar med 40 procent högre värde i en elbil för oss än i en konventionell bil. Och än så länge är volymerna för rena elbilar låga: det är vanligare med hybridbilar, där både el- och förbränningsmotorer behöver sättas fast vilket innebär fler fästelement."

Vad är er bild av nivån på den globala bilproduktionen?

"Det planar ut något från höga nivåer i USA, men det är fortfarande väldigt stor produktion. Vi är som starkast i Europa, och den bilmarknaden går väldigt starkt. Kina rullar också på ganska bra, men det är ingen jättemarknad för oss."

Tyck till