1515

Bullard: Räntan ligger på rätt nivå

James Bullard, Fed-chef i St Louis som kommer att rösta i Feds ränteråd nästa år, tycker att den amerikanska styrräntan ligger på rätt nivå. Därmed skiljer han sig från majoriteten av de ledamöter som röstar om räntan i år.

Federal Reserve senaste räntehöjning gör att räntan nu ligger ungefär där den bör ligga och det behövs inga fler räntehöjningar då inflationen förblir svag. 

Det sade James Bullard, Fed-chef i St Louis, på torsdagen enligt Reuters. Han röstar inte i FOMC i år, men gör det nästa år.

"Den nuvarande nivån på styrräntan är ungefär rätt. Att behålla den nuvarande nivån skulle vara den mest lämpliga policyn", sade han.

Han hänvisade till en uppgraderad version av Taylorregeln som tar hänsyn till den moderna trenden nedåt i marknadsräntorna, svag nuvarande inflation och dämpade inflationsförväntningar bland investerare.

Medan en standardversion av Taylorregeln skulle rekommendera en klart högre ränta än vad Fed ser framför sig så anser Bullard att en anpassning av regeln till dagens förhållanden visar att den nuvarande policyräntan är riktig. 

Därmed skiljer han sig från de medlemmar i Feds ränteråd som röstar i år. I det protokoll som publicerades sent på onsdagen var en majoritet av medlemmarna överens om att gradvisa räntehöjningar ligger i korten.

Den nuvarande räntebanan indikerar ytterligare en höjning i år efter att Fed höjt räntan till intervallet 2-2,25 procent vid septembermötet. Därefter väntar ytterligare tre höjningar 2019 och en höjning 2020 enligt Feds så kallade dot plot, summeringen av de röstande medlemmarnas förväntningar på räntan.

Oron för stigande amerikanska räntor har pekats ut som en faktor bakom de senaste veckornas turbulens på aktiemarknaderna, även om bedömare påpekat att Feds räntebana varit känd innan volatiliteten tog fart. Terminerna pekar på nedgång i New York vid öppningen på torsdagen, delvis drivet av Fed-protokollet från onsdagskvällen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?