1515

Bulgarienstudier utredas av CSN

Flera svenskar som får studiemedel för att studera till läkare eller tandläkare i Bulgarien utreds av CSN.

Det finns misstankar om att det kan röra sig om fusk med studiemedel, skriver Borås Tidning.

CSN undersöker ett antal studerande vid ett medicinskt universitet i den bulgariska huvudstaden Sofia.

Ett 80-tal svenskar är registrerade som studerande där under det här läsåret. CSN utreder nu ett 30-tal av studenterna, varav flera är från Borås.

Det var uppgifter på en bulgarisk sajt för undersökande journalistik som väckte misstankarna. Artikeln, som publicerades för en tid sedan, ska enligt uppgifter på sajten ha gjorts i samarbete med SVT.

Artikeln pekar bland annat på det underliga i att så många från Borås studerar på universitet och tar även upp att de har blivit antagna trots att de i flera fall har dåliga gymnasiebetyg.

CSN försöker nu få bekräftat att de svenska studenterna verkligen går på universitet. Hittills har inte skolan lämnat ut några uppgifter.

”Det är inget ovanligt att man brukar hänvisa till integritet, men vi kommunicerar med skolan för att få del av de här uppgifterna”, säger Klas Elfving, pressekreterare vid CSN, till TT.

Myndigheten har ännu inte gjort någon polisanmälan.

CSN polisanmälde sex studenter vid den aktuella skolan 2017 för misstänkt bedrägeri. Klas Elfving säger att en person dömdes.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?