1515
Annons

Bulgarien säger nej till EU-kandidaterna på västra Balkan

En historisk EU-dag är att vänta då Ukraina och Moldavien kan ges status som kandidatländer till medlemskap.

Men för länderna på västra Balkan går det trögt, med fortsatta nej till förhandlingar med Nordmakedonien och Albanien.

EU-kommissionen föreslog i förra veckan att Ukraina och Moldavien ska ges kandidatstatus. Nu väntas också EU-ländernas stats- och regeringschefer säga vid dagens toppmöte i Bryssel. Ingen har än så länge höjt rösten emot.

Man vet aldrig, men så här långt har vi inte sett någon som har problem med det, sade en högt uppsatt EU-källa på en pressgenomgång i Bryssel i går.

”Det är en otroligt viktig signal, inte minst till alla de soldater som strider för Ukraina och deras självständighet och deras rätt att själva fatta beslut om framtiden för sitt land”, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på väg in till dagens toppmöte i Bryssel.

”Det är en signal om att det finns en framtid för Ukraina i Europa.”

Beslutet kallar hon både ”historiskt och ovanligt”.

Det kommer att kräva många reformer i de här länderna innan de kan bli fullvärdiga medlemmar i EU, säger statsministern.

Helt givet är det naturligtvis ändå inte att klartecken kan ges. EU:s toppmöteshistoria är full av händelser då enskilda stats- och regeringschefer bestämt sig för att säga nej till allehanda förslag, av olika anledningar.

När det gäller Ukraina och Moldavien är nyfikenheten främst riktad mot hur Ungerns premiärminister Viktor Orbán ska ställa sig, efter att flera gånger tidigare ha stått på motsatt sida jämfört med majoriteten.

Samtidigt går det heller inte att utesluta att länder som Slovenien eller Kroatien sätter hårt mot hårt och kräver att även Bosnien och Hercegovina måste ges kandidatstatus nu, om samma sak ska erbjudas till Ukraina och Moldavien.

Bosnien och Hercegovina tillhör de sex länder på västra Balkan som EU-ledarna möter i ett särskilt förmöte för att diskutera läget i utvidgningsprocessen.

Här finns ett jäsande missnöje över att processen tar tid. Inte minst är irritationen stor i Albanien och Nordmakedonien. Länderna har väntat i flera år på att få inleda formella medlemskapsförhandlingar med EU, men har fastnat i motstånd från Bulgarien, som säger nej med anledning av en infekterad strid med Nordmakedonien om språk och historia.

Att det skulle bli något klartecken nu under mötet avfärdas kategoriskt av Bulgariens premiärminister Kirill Petkov.

Han är rejält ilsken på sin företrädare och nuvarande oppositionsledaren Boyko Borissov, som i går öppnade för att säga ja till den kompromiss som Frankrike förhandlat fram. Men sedan valde ändå Borissov och hans parti att fälla Petkovs regering.

”Han är den mest ohederliga person jag känner. Han säger på morgonen att han vill stödja Nordmakedoniens inträde i EU vilket är fantastiskt. Samtidigt blockerar han utskottsmöten i parlamentet samma eftermiddag. Han är samma som förut: säger en sak och gör något annat”, fräser Petkov på väg in till mötet i Bryssel.

Bulgariens premiärminister Kirill Petkov till höger.
Bulgariens premiärminister Kirill Petkov till höger.Foto:Valentina Petrova

 


Dags att sluta med viskleken på aktieforum

Antalet aktieägare i Sverige har under de senaste åren vuxit explosionsartat. Att börsintresset ökar är positivt – men för många har aktier blivit något helt annat än en långsiktig sparform.

I spåren av det enastående börsåret 2019 har tillströmningen av nya aktieägare ökat lavinartat. 2021 hittade ytterligare 270.000 aktieägare till Stockholmsbörsen, fler än under rekordåret 2020, enligt Euroclears årliga rapport ”Aktieägandet i Sverige”. Detta kan sättas i relation till att siffran mellan sista december 2017 och 2019 var 60.000 nya ägare.

Tillströmningen av nya aktieägare har resulterat i en ökad efterfrågan på aktietips. Det tisslas och tasslas runt om i stugorna i landet. Många har även vänt sig till sociala medier. Facebookgruppen Aktieraketer har 140.000 medlemmar och Instagramprofilen ”100miljonernsmannen” har 220.000 följare. Listan på aktieinfluerare och forum för aktietips kan göras lång.

Ofta saknas en diskussion om värdering och risker. I stället målar man endast upp en bild kring framtida möjligheter. Ett annat problem med sociala medier är att aktierna som rekommenderas är de som är i ropet och har många ägare. Det är så följarna hittar en gemenskap och så framgångar nås på sociala medier. Receptet för att lyckas på aktiemarknaden är dock sällan att göra precis som alla andra. Speciellt om bolaget vars aktier man köper inte har en bevisad affärsmodell, så kallade förhoppningsbolag.

Det är främst män som lockas till förhoppningsbolagens gemenskap. Bolag som Azelio, Kancera och Minesto har varit populära bland männen de senaste åren. Samtliga har haft stora uppgångar och fall, men totala antalet ägare ökar fortsatt enligt Holdings ägardatatjänst. Bland männens nya favoriter under 2021 hittar vi kryptobolaget Arcane Crypto, covid-diagnostikbolaget Aegirbio och hematologibolaget Oncopeptides. De två förstnämnda har rasat över 75 procent i år medan Oncopeptides rusat 180 procent.

Någonstans här börjar man fundera över vilket fokus de svenska spararna egentligen har. Kan det verkligen vara så att 30.000 privatpersoner under det senaste året fått ett nytt brinnande intresse för svårbehandlade hematologiska sjukdomar?

Den senaste veckans budtrassel och efterföljande konkursvarning i bränslecellsbolaget Myfc är ett tydligt exempel på när tusentals aktieägare ignorerat alla varningsklockor och klamrat sig fast vid en aktie – trots att den rasat 99 procent.

Även om vi sett stora nedgångar i många aktier så är rasrisken i förhoppningsbolag alltid stor. För många sparare är det dags att börja fokusera på att inte förlora pengar på sina investeringar och sluta leka viskleken med låtsaskompisar på internet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?