EU-kommissionen föreslog i förra veckan att Ukraina och Moldavien ska ges kandidatstatus. Nu väntas också EU-ländernas stats- och regeringschefer säga vid dagens toppmöte i Bryssel. Ingen har än så länge höjt rösten emot.
Man vet aldrig, men så här långt har vi inte sett någon som har problem med det, sade en högt uppsatt EU-källa på en pressgenomgång i Bryssel i går.
”Det är en otroligt viktig signal, inte minst till alla de soldater som strider för Ukraina och deras självständighet och deras rätt att själva fatta beslut om framtiden för sitt land”, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på väg in till dagens toppmöte i Bryssel.
”Det är en signal om att det finns en framtid för Ukraina i Europa.”
Beslutet kallar hon både ”historiskt och ovanligt”.
Det kommer att kräva många reformer i de här länderna innan de kan bli fullvärdiga medlemmar i EU, säger statsministern.
Helt givet är det naturligtvis ändå inte att klartecken kan ges. EU:s toppmöteshistoria är full av händelser då enskilda stats- och regeringschefer bestämt sig för att säga nej till allehanda förslag, av olika anledningar.
När det gäller Ukraina och Moldavien är nyfikenheten främst riktad mot hur Ungerns premiärminister Viktor Orbán ska ställa sig, efter att flera gånger tidigare ha stått på motsatt sida jämfört med majoriteten.
Samtidigt går det heller inte att utesluta att länder som Slovenien eller Kroatien sätter hårt mot hårt och kräver att även Bosnien och Hercegovina måste ges kandidatstatus nu, om samma sak ska erbjudas till Ukraina och Moldavien.
Bosnien och Hercegovina tillhör de sex länder på västra Balkan som EU-ledarna möter i ett särskilt förmöte för att diskutera läget i utvidgningsprocessen.
Här finns ett jäsande missnöje över att processen tar tid. Inte minst är irritationen stor i Albanien och Nordmakedonien. Länderna har väntat i flera år på att få inleda formella medlemskapsförhandlingar med EU, men har fastnat i motstånd från Bulgarien, som säger nej med anledning av en infekterad strid med Nordmakedonien om språk och historia.
Att det skulle bli något klartecken nu under mötet avfärdas kategoriskt av Bulgariens premiärminister Kirill Petkov.
Han är rejält ilsken på sin företrädare och nuvarande oppositionsledaren Boyko Borissov, som i går öppnade för att säga ja till den kompromiss som Frankrike förhandlat fram. Men sedan valde ändå Borissov och hans parti att fälla Petkovs regering.
”Han är den mest ohederliga person jag känner. Han säger på morgonen att han vill stödja Nordmakedoniens inträde i EU vilket är fantastiskt. Samtidigt blockerar han utskottsmöten i parlamentet samma eftermiddag. Han är samma som förut: säger en sak och gör något annat”, fräser Petkov på väg in till mötet i Bryssel.
