ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bulgarien kan gå med i bankunionen inom ett år

ECB och EU-kommissionen anser att det är realistiskt att Bulgarien kan gå med i bankunionen och växelkursmekanismen ERM2 inom ett år.

Det sade både ECB:s direktionsledamot Benoit Coeuré och kommissionens vice ordförande för EMU Valdis Dombrovskis vid en presskonferens efter eurogruppens möte på torsdagen.

Bankunionen och ERM2 är nödvändiga steg att ta för att Bulgarien ska kvalificera sig för ett senare inträde i euron. EU-fördraget föreskriver att två års deltagande i ERM2 krävs.

På torsdagen gav eurogruppen sitt stöd åt Bulgariens strategi för att göra sig redo för bankunionen och ERM2.

"Inom ungefär ett år bör det gå att besluta. Men om mer tid behövs så får så vara. Det är resultatet som är det viktiga", sade Benoit Coeuré.

Kommissionen och ECB ska övervaka olika delar av Bulgariens förberedelser.

Bulgarien redogjorde vid eurogruppens möte för en lång lista med åtgärder. Det handlar om tillsynsåtgärder, åtgärder för att stärka den finansiella sektorn, ..

Även åtgärder utanför banksektorn finns med, som konkurslagstiftning, samt bekämpning av penningtvätt, korruption och organiserad brottslighet. Valdis Dombrovskis betonade att de sistnämnda inte var formella krav.

"Det är viktigt att ett land är väl förberett ekonomiskt, finansiellt och institutionellt för att klara deltagande i EMU på ett uthålligt sätt", sade Benoit Coeuré.

Den 23 maj lade ECB fram sin konvergensrapport över bland annat Bulgariens beredskap för EMU-deltagande. Rapporten pekade på att flera utmaningar återstår, sade ECB-ledamoten.

Bulgarien blir första land som är på väg in i EMU efter bankunionens bildande. På så vis har nya krav på EMU-kandidater tillkommit och Bulgarien får bilda skola för andra länder som i framtiden vill gå med i euron.

I mötet deltog också Danmark, som för närvarande är det enda landet i ERM2.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies