Buffetts vice ordförande: Bitcoin är ett skadligt gift
Bitcoin är ett "skadligt gift" enligt Charlie Munger, vice ordförande i Warren Buffetts Berkshire Hathaway, rapporterar Financial Times.
Nyhetsbyrån Direkt
Text
Charlie Munger, och Warren BuffettBild:AP
I samband med Daily Journals årsstämma sade Charlie Munger att bitcoinmanin är tramsig. Daily Journal är ett av Charlie Mungers bolag.
Han besvarade frågor inom en rad ämnen som klimatförändringar, elbilar och hur man tjänar pengar.
"Jag förväntar mig att världen gör dumma saker då och då, eftersom alla vill ha lättförtjänta pengar. Det är bara vidrigt att folk dras till något som detta… vår regerings avslappnade inställning till det är fel. Det rätta svaret på saker som är dåliga är att trampa på det", sade han.
I en intervju med CNBC i januari sade Charlie Mungers parhäst Warren Buffett att kryptovalutor "definitivt" kommer får ett tråkigt slut.
"Om jag kunde köpa en femårig säljoption på varenda en av kryptovalutorna skulle jag gärna göra det", sade han då.
Innehåll från Danske BankAnnons
Klimatomställning för fastigheter: Agera i tid för ökad möjlighet till finansiering
Sara Lindahl och Gustav Runeberg Schultz är hållbarhetsspecialister på Danske Bank.Foto:Rickard L Eriksson
Fastighetssektorn står för cirka 40 procent av Sveriges totala energiförbrukning. Av både hållbarhets- och kostnadsskäl är det läge att se över fastigheternas energiprestanda.
Det finns tre viktiga anledningar för företag att utreda möjligheterna att sänka sin energianvändning.
• Energikostnaderna väntas sannolikt vara fortsatt volatila och därmed svåra att förutse och det kan innebära en stor utgiftspost för fastighetsägare.
• EU:s kommande regleringar kan tvinga fastighetsägare till energieffektiviseringar på fastigheter med låga energiklasser.
• En tredje viktig anledning till att börja investera i energieffektiviseringar är att kraven på hållbarhetsrapportering blir allt mer omfattande. Storföretag har börjat rapportera sitt eget klimatavtryck, men inom kort behöver dessa bolag även se över klimatavtrycket från sin värdekedja. Då ökar förväntningarna på underleverantörer att kunna agera klimatsmart och rapportera sitt klimatavtryck på ett transparent sätt.
– Att investera i energibesparande åtgärder kan vara en bra investering för flera fastighetsbolag. Förutom att säkerställa att man inte är lika känslig för höga elpriser så säkerställer man att fastighetsbeståndet klarar kommande EU-krav och genom sitt minskade klimatavtryck kan man även uppnå konkurrensfördelar, säger Gustav Runeberg Schultz som är hållbarhetsspecialist på Danske Bank.
Eftersom energibesparande åtgärder kan ta lång tid att implementera är det bra att starta projekten innan hårdare krav från EU träder i kraft. Exempel på projekt kan vara att tilläggsisolera eller energioptimera fastigheten och att ta vara på spillenergi, för en kostnadseffektiv drift.
Danske Banks hållbarhetsspecialister pratar varje dag med kunder som aktivt väljer att investera i energibesparande åtgärder.
– Mitt första råd är att prata med oss på banken. Vänta inte. Vi kan ge konkreta råd kring både kort- och långsiktiga finansieringslösningar för projekt, som kan minska företagets energiförbrukning och som bidrar till en hållbar omställning, säger Sara Lindahl som även hon är specialist på hållbara finansieringslösningar på Danske Bank.
Gröna lån till hållbara projekt
En attraktiv finansieringslösning är gröna lån – företagslån öronmärkta till att finansiera omställningen till ett fossilfritt och mer långsiktigt hållbart samhälle. De gröna lånen har oftast en förmånlig ränta jämfört med andra företagslån.
— Det är viktigt att känna till att ett flertal banker ser över klimatavtrycket från sin låneportfölj. Genom att förstå sina fastigheters klimatavtryck och investera i förbättrad energiprestanda kan företagen öka möjligheten till finansiering över tid, säger Gustav Runeberg Schultz.