1515

Buffett bröt sin egen regel - åker på miljardsmäll

Det amerikanska teknikbolaget IBM har nu fem år av minskande intäkter bakom sig. Den senaste rapporten som släpptes på tisdagskvällen petade ner investeringsgurun Warren Buffets innehav i bolaget från plus till en mångmiljardförlust.

Bild:AP

Den amerikanska it-jätten IBM har nu 20 kvartal av fallande intäkter bakom sig. Under det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2016/2017 minskade intäkterna med 2,8 procent – ett större tapp än analytikerna väntat sig enligt en sammanställning från nyhetsbyrån Reuters.

Stjärninvesteraren Warren Buffett är en av storägarna bakom IBM med ett innehav på drygt 8,6 procent. Han började köpa teknikaktien 2011 och har i snitt betalat 170,4 dollar per aktie, motsvarande drygt 1.527 kronor, enligt tv-kanalen CNBC.

Under tisdagen låg oraklet från Omaha på plus när IBM-aktien stängde på 170,8 dollar. När rapporten kom efter USA-börsens stängning började aktien dala i efterhandeln. I onsdagens ordinarie handel föll IBM hela 5 procent till 161,8 dollar eller drygt 1.450 kronor i efterhandeln.

Inför börsöppningen i New York på torsdagen har Warren Buffetts 81 miljoner IBM-aktier tappat drygt 6 miljarder kronor i värde enligt nyhetsbyrån Direkt. Han bryter därmed mot en av sina egna viktigaste investeringsråd: "förlora aldrig pengar".

Teknikbolaget är ett av USA:s äldsta, grundat för över 100 år sedan. Men IBM har haft en tuff omställningsresa från den sviktande hårdvaruproduktionen till strategiskt viktiga områden som molntjänster och säkerhetsprogram.

Behöver företaget pengar? Jämför företagslån till bäst pris (extern tjänst)

Under det senaste kvartalet föll intäkterna från hårdvaruverksamheten och IBM:s operativsystem med närmare 17 procent i årstakt samtidigt som intäkterna från konsultverksamheten dalade 3 procent.

Intäkterna från det IBM:s vd Ginni Rometty kallar ”de strategiska nödvändigheterna”, som bland annat innefattar molntjänster, klättrade 13 procent justerat för valutaeffekter. Affärsområdena stod för 42 procent av IBM:s intäkter förra året, upp från 27 procent 2015.

”Jag är säker på att IBM kommer att växa igen”, sa finanschefen Martin Schroeter till CNBC efter rapportsläppet.

Warren Buffett är känd för sina strikta investeringsregler som byggt hans gigantiska konglomerat Berkshire Hathaway.

"Regel nummer ett: förlora aldrig pengar. Regel nummer två: glömt aldrig regel nummer ett", lyder ett av hans mest kända citat.

I fallet IBM tycks Warren Buffett hittills ha glömt bort regeln. Men hans investering för sju år sedan orssakade höjda ögonbryn av andra skäl. Warren Buffet har tidigare dragit sig för att investera i teknikaktier eftersom han inte vill investera i bolag vars verksamheter han inte förstår.

"Vi kommer inte att investera i verksamheter där teknologi som flyger långt över huvudet på mig är avgörande för investeringen", skrev han en gång i ett brev till investerare.

Beslutet att ändå å in i IBM försvarade Warren Buffett bland annat med att en stor del av teknikjättens intäkter kommer från kunder som köper mer än en tjänst från IBM, vilket gör ett byte till en annan leverantör dyrare och svårare,

 


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?