1515

Bufab faller efter Carnegieanalys

Fästelementtillverkaren Bufab föll i onsdagens förmiddagshandel sedan Carnegie sänkt sin rekommendation för aktien till behåll, från tidigare köp. Riktkursen höjs dock med 5 kronor till 115 kronor och på lite sikt ser det bra ut för bolaget, menar investmentbanken.

"En ovanligt stark orderingång i det andra kvartalet samt förbättrade ledande indikatorer, som Sveriges och EU:s tillverknings-PMI, pekar på en god efterfrågemiljö, vilket bör innebära att de prishöjningar Bufab BUFAB +2,09% Dagens utveckling försökt med sedan början av året ska bli möjliga", skriver Carnegie i en analysuppdatering som Nyhetsbyrån Direkt kortfattat rapporterade om på onsdagsmorgonen.

Det tar dock relativt lång tid för höjda försäljningspriser att slå igenom, varför någon ökning av de realiserade priserna inte väntas förrän under det fjärde kvartalet 2017. Då ska även bruttomarginalen börja stärkas jämfört med motsvarande period i fjol, menar bankens analytiker.

Redan i det tredje kvartalets resultat bör den motvind bolaget drabbats av i form av ökade kostnader för råvaror kunna mildras jämfört med föregående kvartal tack vare att dollarn backat mot euron och den svenska kronan, resonerar Carnegie vidare.

Att Bufab trots de överlag positiva utsikterna får rekommendationen sänkt hänger samman med att aktien utvecklats väl en tid och nu handlas inte långt från Carnegies riktkurs. Bufab värderas till denna i nivå med jämförbara bolag baserat på 2018 års prognostiserades resultat.

Vid 12-tiden på onsdagen bytte Bufabaktier ägare till 105:25 kronor, en nedgång med 5 procent för dagen.


Graf: Bufab kursutveckling 1 år

image


Källa: InfrontInnehåll från NavigeraAnnons

Hållbar förvaltning och filosofi bakom fonden Global Sustainable Leaders

Tillsammans med den danska kapitalförvaltaren Qblue Balanced har Max Matthiessens fondbolag Navigera lanserat hållbarhetsfonden Global Sustainable Leaders. Målet med fonden är att hitta och investera i världens 10 procent bäst positionerade bolag att klara klimatövergången och lösa globala hållbarhetsutmaningar inom samtliga branscher. 

Fonden Global Sustainable Leaders förvaltas enligt en hållbarhetsmodell baserad på en kvantitativ analys. De bolag som är möjliga investeraralternativ betygsätts och jämförs med branschkonkurrenter utifrån att både nuvarande och framtida affärsmodell är hållbar. 

– För oss blir fonden ett bra komplement till vårt hållbarhetsutbud. Vår investeringsfilosofi tillsammans med Qblue Balanced unika angreppssätt inom hållbar förvaltning har gett oss möjligheten att skapa en fond som bidrar med ett stort samhälleligt värde. Bolagen vi investerar i är alla mycket bra positionerade för att lösa några av världens och ekonomins största utmaningar. Genom vår väldigt aktiva fond har vi lyckats reducera klimatpåverkan betydligt mer än många passiva hållbarhetsfonder, säger Christian Sterndahlen, Co-CIO och ansvarig för hållbarhet på Navigera.

Hållbarhet genererar bättre riskprofil

Vd för Qblue Balanced, Bjarne Graven Larsen, har med över 30 års erfarenhet av arbete med hållbara investeringar viktig kompetens för att hitta och analysera de bolag vars hållbarhetsarbete innebär en lönsam investering. 

– Hållbarhet är ett väl debatterat ämne och idag är kunderna medvetna om att man kan göra något bra genom de fonder man investerar i. Med denna fond är det viktigt för oss att samla världens 10 procent främsta bolag inom hållbarhet, som vi även ser är hållbara på sikt. Att fokusera på dessa bolag är det bästa sättet att inte bara reducera risken i portfolion, utan även för att få bäst avkastning. Eftersom vi ser att bolag med en stark framtidsvision där de är väl positionerade för klimatövergången kommer överträffa konkurrenter med en mindre hållbar profil, fortsätter han.

Utgår från tre dimensioner 

Fonden har en unik approach för att hitta nya sätt att identifiera hållbara företag. Förvaltarna arbetar med tre dimensioner där det bland annat handlar om att hitta ESG-ledande företag i alla elva globala industrier. 

– Vi jämför inom industrier och mäter miljökriterier, sociala kriterier och bolagsstyrning för at se hur stark generell ESG-poäng företaget inom sin bransch. Den andra dimensionen handlar om hur väl positionerat företaget är för klimatomställningen med fokus på klimatpåverkan. Samt att se hur deras utsläppsstrategi ser ut framöver. Den tredje aspekten handlar om FN:s 17 hållbarhetsmål och vi mäter hur väl är bolagets affärsmodell är anpassat till att uppfylla de 17 målen, säger Bjarne Graven Larsen.

Väl positionerade för klimatövergången 

För att kunna lokalisera världens mest hållbara bolag krävs en avancerad mätmetod. Idag finns enorma mängder data som utvecklas konstant och inte alltid är bra nog vilket gör det svårt att analysera kvalitativt. Genom bland annat avancerade metoder som data crunching kan stora mängder rå data bearbetas vilket förser förvaltaren med relevant data att analysera.

– På grund av den stora efterfrågan på hållbara produkter finns det många produkter som inte lever upp till den kvalitetsstandard man förväntar sig att se på marknaden. Det är avgörande att hela tiden hålla sig uppdaterad och det blir allt viktigare att ha en förståelse för vad den stora mängden data betyder. Data crunching ger oss mätbar hållbarhetsdata och är enormt värdeskapande för våra kunder, säger Christian Sterndahlen.

Om Navigera och Qblue Balanced

Max Matthiessen ägda Navigera startade 1994 och har under flera år verkat för hållbara investeringar. Med lanseringen av nya fonden Global Sustainable Leaders tas ytterligare ett kliv i ambitionen att erbjuda ett heltäckande hållbarhetserbjudande. Efter en djupgående process har fondbolaget Qblue Balanced valts ut för att förvalta fonden. Det Köpenhamnsbaserade fondbolaget med expertis inom hållbar kapitalförvaltning, blir en helt ny förvaltare i Navigeras utbud. 

www.navigera.se

Bakom Qblue Balanced står ett dedikerat team med global expertis och lång erfarenhet inom investerings- och finansbranschen. Vd och grundare Bjarne Graven Larsen, har mer än 30 års erfarenhet av arbete med hållbara investeringar inom pensionsbranschen, och var tidigare CIO vid kanadensiska Ontario Teachers' Pension Plan - en av världens största institutionella investerare. 

www.qbluebalanced.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Navigera och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?