Annons

Buenos Aires stängs ner igen efter ny smittovåg

Argentinas president Alberto Fernández meddelar att coronarestriktionerna i huvudstaden Buenos Aires med omnejd skärps, med anledning av en snabbare virusspridning.

”Vi återgår till att stänga ner Buenos Aires storstadsområde för att kraftigt begränsa trafiken så att smittspridningen och behovet av sjukhussängar minskar”, säger Fernández.

Från och med den 1 juli uppmanas samtliga invånare i storstadsområdet att endast lämna sina hem för att utföra nödvändiga ärenden som att handla, tillägger presidenten. Endast samhällsbärande verksamheter samt vissa industrier kommer att få hålla igång enligt restriktionerna, som gäller till den 17 juli.

Beslutet kommer efter en snabb ökning av nya bekräftade smittofall, där spridningen är värst i huvudstadsområdet där 14 miljoner av landets 44 miljoner invånare bor.

Argentina har hittills rapporterat drygt 1.100 coronarelaterade dödsfall och över 52.000 smittade. Regeringen beslutade relativt tidigt i mars att införa strikta restriktioner, en strategi som presidenten menar har lett till att landet inte drabbats lika hårt av viruset som exempelvis grannländerna Chile och Brasilien.

”Om Argentina hade följt takten i Brasilien hade vi haft 10.000 döda”, säger Fernández.

Nedstängningen har dock inneburit svåra påfrestningar för Argentinas ekonomi, som redan tyngs av två års recession och som IMF spår kommer krympa med närmare 10 procent under 2020.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?