Annons

Budgetunderskottet ökar

Saldot i statens budget för december blev ett underskott på 75,2 miljarder kronor, vilket är 23,2 miljarder högre än i december 2015.

Det visar ESV:s rapport över statsbudgetens utfall.

De totala inkomsterna i december blev 55,9 miljarder kronor, vilket är 13,5 miljarder kronor högre än samma månad föregående år.

Skatteinkomsterna ökade i december med 14,4 miljarder kronor medan de övriga inkomsterna minskade med 0,9 miljarder kronor.

De totala utgifterna på statens budget uppgick till 131,1 miljarder kronor, vilket är 9,8 miljarder kronor lägre än samma månad föregående år.

De takbegränsade utgifterna uppgick till 125,4 miljarder kronor, vilket är 14,1 miljarder kronor lägre än samma månad föregående år.

Budgetsaldot för helåret 2016 visar ett överskott på 85,3 miljarder kronor, vilket är 118,0 miljarder kronor högre än helåret 2015. Detta förklaras främst av att skatteinkomsterna har ökat med 148,6 miljarder kronor.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?