Annons

Budgethotet kvar – trots löfte om mer pengar

Oppositionen har hittat ett nytt vapen mot regeringen och hotar nu att skjuta sönder delar av finansminister Magdalena Anderssons budget. Regeringens löfte om fem extra miljarder till kommunerna räcker inte och på tisdagen inleds nya förhandlingar mellan M, KD och V.

Ebba Busch Thor (KD), Stefan Löfven (S) och Ulla Andersson (V).
Ebba Busch Thor (KD), Stefan Löfven (S) och Ulla Andersson (V).Foto:TT

Regeringen har pressats hårt den senaste veckan och i ett försök att blidka oppositionen gick man på måndagen ut och lovade mer pengar till kommunerna.

Totalt handlar det om ett tillskott på 5 miljarder kronor, som ska tillföras redan i år.

”Det här är mer pengar till kommuner och regioner än vad Moderaterna krävde”, säger finansminister Magdalena Andersson.

Förhoppningen från regeringens sida var att löftet om mer pengar skulle få oppositionen att lägga ned stridsyxan och dra tillbaka hotet om en extrabudget.

Men så blev det inte och redan på tisdagen kommer Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet att sätta sig i nya förhandlingar.

”Välfärden befinner sig i kris och det behövs mer resurser än de här 5 miljarderna”, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Moderaterna krävde från början 3 extra miljarder till kommunerna medan Vänsterpartiet vill se ett tillskott på minst 10 miljarder.

Ebba Busch Thor tror att det kan sluta med en kompromiss i närheten av Kristdemokraternas förslag på 6,7 miljarder.

”Vi går nu in i skarpa förhandlingar med de andra partierna för att få till en tilläggsbudget som skulle kunna köra över januaripartiernas besked”, säger hon.

Vänsterpartiet, som tidigare hade ett budgetsamarbete med regeringen, är nu redo att göra upp med sina motståndare på andra sidan blockgränsen.

Ulla Andersson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, pekar på det kärva läge som många kommuner och regioner befinner sig i.

”Vi anser att vi har ett ansvar att förhindra varenda nedskärning som går, att förhindra varenda uppsägning som går”, säger hon.

Förhandlingarna mellan M, KD och V handlar inte bara om hur mycket mer pengar kommunerna ska få, utan partierna ska också diskutera besparingar.

Det innebär att flera av de reformer som regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kom överens om inför budgeten i höstas nu riskerar att falla.

Moderaterna vill till exempel ta bort det nya friåret och även sätta stopp för ingångsavdraget med sänkta arbetsgivaravgifter, något även Vänsterpartiet öppnat för.

Och enligt partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är det viktigt att få till en uppgörelse snabbt, och inte vänta till vårändringsbudgeten.

”Läget är ju akut ute i landets kommuner och regioner. Det är nu besparingarna och uppsägningarna sker. Därför menar vi att resurser behövs till välfärden redan nu”, säger hon.

Magdalena Andersson lever nu med hotet att få delar av sin budget nedröstad i riksdagen och hon upprepade på måndagen sin kritik mot oppositionen.

Och hon fick stöd av Emil Källström, Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, som är mycket kritisk till oppositionens agerande. 

”Årtiondet har börjat på ett ganska oväntat sätt”, säger han.

”Dels när det gäller konstellationen, men också själva tanken att en riksdagsmajoritet i finansutskottet sitter och plockar och väljer från en redan beslutad budget. Fram till för några veckor sedan var det fullständigt otänkbart och det är ett brott mot andan i det finanspolitiska ramverket.”

Ulla Andersson avfärdar kritiken och lägger istället skulden på regeringen.

”Magdalena Andersson skulle väl redan i höstas ha sett till att det fanns pengar till välfärden, istället för att prioritera mer pengar till de välbeställda männen i Danderyd. Hon gjorde sin prioritering då och jag beklagar det djupt”, säger hon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Visiba CareAnnons

Digitala vårdmöten är här för att stanna

Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 
Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 

Behovet och användandet av digitala lösningar inom vården har ökat drastiskt under coronapandemin. Dessa lösningar kommer fortsätta att nyttjas även efter krisen, menar Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care, och pekar på mer patienttid för vårdgivaren som en av många fördelar. 

Efter coronavirusets utbrott har vården tagit stor plats i debatter och på nyhetssidor. Vårdpersonal är hårt belastad och vård som inte är kopplad till pandemin har skjutits upp. 

- Det kommer inte bli en tydlig avslutning på covid-19 i Sverige inom förutsebar tid, utan vi kommer förmodligen behöva leva med pandemin länge. Samtidigt finns det ett stort behov att börja beta av den vård som blivit uppskjuten. Då är digitala lösningar ett viktigt stöd för att kunna hantera en längre period av en pandemi och samtidigt få den övriga verksamheten att fungera, säger Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care.

Dramatisk ökning av digitala vårdmöten under coronakrisen

Visiba Care grundades 2014 och har sedan dess gett vården möjlighet att möta patienter digitalt, antingen via videosamtal eller chatt beroende på ärende. Behovet av digitala vårdmöten har skjutit i höjden under rådande kris – sedan 11 mars har volymen av digitala möten per dag ökat med 660 procent. 

- Vi har haft en del att göra, milt uttryck. Många av våra befintliga kunder har varit oerhört flexibla i sina arbetssätt och flera av dem ställde om på dagen, säger Peter Tyreholt. 

EXTERN LÄNK: Så funkar Visiba Cares lösning  

Lätt för vårdorganisationer att anpassa sitt vårdutbud med plattformen

Bolaget riktar sig främst till stora vårdorganisationer – som regioner, kommuner eller större privata vårdgivare – till vilka de levererar en skalbar digital plattform under organisationens eget varumärke där de kan öppna en eller flera digitala mottagningar och anpassa sina erbjudanden. Detta har många också gjort under våren. Peter Tyreholt berättar:

- Ett exempel är vårdcentralerna Bra Liv, som är Jönköpings primärvård. De har flera gånger konfigurerat sina vårderbjudanden för att anpassa sig efter händelseutvecklingen av viruset, till exempel att patienter med luftvägssymtom först tas emot digitalt och nu senast för att hantera det utökade uppdraget runt provtagning.

EXTERN LÄNK: Läs hur Visiba Care med hjälp av AI-teknik guidar patienter till rätt plats i vårdkedjan

Peter Tyreholt tror inte att svensk sjukvård kommer att återgå till det normala när väl pandemin har lagt sig. Undersökningar visar exempelvis att både patienter och vårdutövare ställer sig positiva till digitala möten efter att ha provat dem.

- Det har också pratats länge om att flytta point of care, alltså var du behandlas, så nära hemmet som möjligt. Detta kommer nu att öka kraftigt eftersom det blivit tydligare än kanske någonsin att centrala samlingsplatser är sårbara när något är smittosamt, säger han och avslutar:

- Digitalisering erbjuder helt nya sätt att organisera vården och den möjliggör att man kan automatisera många processer, vilket frigör livsviktig tid som vårdgivarna kan lägga på sina patienter istället. 

Fakta Visiba Care
Visiba Care lanserades 2014 och är idag Nordens ledande plattform för digitala vårdbesök. Plattformen används av över hälften av Sveriges regioner, på över 1 500 mottagningar och inom en stor bredd av vårdverksamheter, både inom hemsjukvård, primärvård och specialistvård. Visiba Care har stor erfarenhet av att hjälpa vårdgivare att komma igång och framgångsrikt införa digitala vårdmöten.
Läs mer på www.visibacare.com 

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?