ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bruten trend enda smolket i Torgebys glädjebägare

Bankernas rapportperiod börjar med glada toner, när SEB smäller prognosmakarna på fingrarna.

Samtidigt som såväl intäkter som rörelseresultat kommer in starkare än väntat, lyckas banken hålla i kostnaderna.

Det första ordet i Johan Torgebys vd-ord för SEB-årets andra kvartalsrapport är ”Osäkerheten”.

Precis som de senaste två kvartalsrapporterna pekar han på att stöket kring handelskriget mellan USA och Kina dämpar riskaptiten hos kunderna. Han noterar också att börsen och fundamenta inte riktigt korrelerar. 

”Osäkerheten runt både handel och politiska frågor stod fortsatt högt på agendan hos investerare och företag under det första halvåret, allt medan marknadssentiment och ekonomiska indikatorer fortsatte att gå åt olika håll”, skriver Johan Torgeby.

Ändå levererar banken en rapport som överträffar marknadens förväntningar.

Både de totala intäkterna och rörelseresultatet är klart starkare än prognoserna.

Enligt Infront datas sammanställning hade analytikerna förväntat sig totala intäkter på 11,7 miljarder kronor och ett rörelseresultat på 5,6 miljarder. Siffrorna för motsvarande kvartal förra året var 11,9 respektive 6,2 miljarder - förväntan låg alltså på att banken backade.

I stället blev det en ökning av de totala intäkterna, till 12,2 miljarder. Rörelseresultatet, 6,1 miljarder, nådde inte riktigt upp till jämförelsetalet - men låg klart över marknadens förväntningar.

Samtidigt stannade kostnaderna på de 5,7 miljarder som låg i prognoserna.

Kreditförlusterna var mindre - 386 miljoner kronor - än de 407 som förutsetts.

Att banken kommer in bättre än väntat så gott som i alla separata delar återspeglas också i vd-ordet, där Johan Torgeby konstaterar:

”Sammanfattningsvis var SEB:s diversifierade affärsmodell fortsatt gynnsam.”

När det gäller räntenettot, bankens förtjänst på skillnaden i in- och utlåning, hade analytikerna räknat med 5,5, vilket skulle vara i linje med förra årets andra kvartal. Även här kommer SEB in starkare, med 5,7 miljarder.

Det kan Johan Torgeby bland annat tacka sina bolånesäljare för.

”För första gången på många år ökade vi också marknadsandelen inom bolån i det andra kvartalet”, skriver han.

Bankens tradingnetto låg också över förväntan: 1,5 miljarder mot 1,4. Däremot är det mindre än såväl motsvarande kvartal i fjol som årets första.

I en analys inför rapporten skrev dock Deutsche Bank att första kvartalets 2,1 miljarder var ovanligt starkt, att slå eller ens upprepa var alltså inget marknaden förväntade sig.

Enda smolket i glädjebägaren är att den starka trenden för den viktiga divisionen Stora företag och institutioner ser ut att ha brutits.

Såväl rörelseintäkter som rörelseresultat för den delen av banken var något lägre än såväl förra kvartalet som jämförelsekvartalet året innan.

”Finansiella Institutioner var aktiva i början av året men i och med förväntningar om lägre räntor i kombination med oro för handelskrig och global lågkonjunktur mattades nivån av. Flackare avkastningskurvor begränsade kundernas handlingsutrymme och de valde andra riskklasser och längre löptider för att få avkastning”, skriver vd Johan Torgeby om det något lägre tempot.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer