1515
Annons

Brunswick ger bankerna en match

Den dominerande banksektorn får nu konkurrens från andra aktörer när det gäller fastighetskrediter. I dagarna stänger Brunswick Real Estate sin andra miljardfond för fastighetslån. En fond som har lockat pensionsjättar att investera.

BANKUTMANARE. Louise Richnau, vd för Brunswick Real Estate.
BANKUTMANARE. Louise Richnau, vd för Brunswick Real Estate.Bild:Jesper Frisk

Den svenska marknaden för krediter till aktörer på fastighetsmarknaden har sedan länge varit totalt dominerad av storbankerna. En bild som skiljer sig från exempelvis USA, där bankerna bara har drygt halva marknaden.

I takt med att bankernas svällande kreditportföljer diskuteras som en riskfaktor och kapitalkraven ökar har bankernas kreditkranar börjat svalna. Det framgår till exempel av branschundersökningar som Catella Real Estate Debt Indicator.

”Det har börjat bli svårare att få bankfinansiering, det finns tydliga tendenser på att de drar ned på kreditgivningen”, säger Louise Richnau, vd och partner i transaktions- och kreditbolaget Brunswick Real Estate.

Bolaget stänger nu sin andra fond med 2,6 miljarder kronor i fastighetslån.

Bland investerarna finns pensionsbolag som Folksam, PRI Pensionsgaranti och ett av Norges största pensionsbolag, Kommunal Landspensjonskasse KLP.

Varför ska investerare söka sig till era fastighetsfonder?
”De får låg volatilitet och en betydligt bättre avkastning jämfört med exempelvis bostadsobligationer, utan att risken ökar. Vår målavkastning ligger på drygt 2 procent utöver den korta räntan”, säger Louise Richnau.

Enligt Louise Richnau har partner och anställda i bolaget en lång erfarenhet av fastighetsaffärer. De lån som beviljas är normalt sett seniora krediter, med god säkerhet i underliggande fastigheter.

”Vi var först i Sverige med att erbjuda fastighetslån som investeringsform. Det finns god potential att växa, jämfört med hur det ser ut på andra marknader är andelen i Sverige mycket liten”, säger hon.

Varför ska kunder komma till er för finansiering? 
”Det finns flera skäl. Vi erbjuder lång löptid på våra krediter, normalt sju–åtta år. Bankerna erbjuder i regel tre–fem år.”

Enligt Brunswick är kreditprocessen mindre komplicerad jämfört med bankerna och besluten tas snabbare. Bland låntagarna i bolagets fonder märks sportkedjan XXL, en kredit till det stora centrallagret i Örebro, samt lån till Revcaps köp av Orminge Centrum och Rotebro Handel.


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?