ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

AI Dimension

Brummer & Partners finansierar KTH:s nya forskningslabb

  • Matematik­professorn Henrik Hult. Foto: Evelina Carborn

Kungliga Tekniska högskolan öppnar ett nytt forskningslabb. Fokus ligger på matematik för komplexa data, en av grundstenarna inom AI.
Bakom står Brummer & Partners som går in med 15,5 miljoner kronor.

"Vi ska forska på nya tekniker som kanske kommer att användas om tio femton år. KTH kommer att ligga i världstoppen inom analys av komplexa data om vi är vassa på det här. Det är ett strategiskt viktigt område där vi kan bli ledande”, säger matematik­professorn Henrik Hult.

Han ska leda labbet som invigdes häromdagen och har namnet Brummer & Partners Mathdatalab.

Två av världens ledande forskare har knutits till verksamheten: Konstantin Mischaikow, matematikprofessor vid Rutgers University, och Per-Gunnar Martinsson, matematikprofessor vid universitetet i Oxford.

Planer finns redan för en konferens i maj nästa år dit forskarvärlden bjuds in. Postdoktorer ska stå för huvud­delen av forskningen.

”Vi vill satsa på unga, lovande forskare. Dels för att knyta dem till oss, dels för att skapa möjlighet att utvecklas inom det här området. Det är nyckeln för att KTH ska bli ledande framöver”, säger Henrik Hult.

Tanken är att bygga en verksamhet som kan fortsätta även efter att de 15,5 miljonerna är slut om fem år. Några restriktioner för vad pengarna går till finns inte.

”Det här är en stor lyx. Vi hittar på själva vad vi ska göra. Det är en ynnest, men vi är kanske lite bortskämda som matematiker. Vi väljer ofta vad vi vill forska på. Grundforskningen vi gör är väldigt fri i sin natur.”

För Brummer & Partners är det en långsiktig investering. Finanshuset har tidigare varit aktivt inom matematikforskning och stödjer projekt riktade mot gymnasielärare och gymnasieelever, bland annat genom ­Kleindagarna och Skolornas Matematiktävling.

”För oss är det här en filantropisk samhällsinsats, men det finns också ett egenintresse eftersom vi behöver matematiker här på Brummer & Partners. Vi har i dag ungefär 100 hög­skoleutbildade matematiker varav 10–15 har doktorerat i matematik”, säger Ola Paulsson, koncernchef för Brummer & Partners.

Projektet ska utvärderas om några år.

”Finns det förutsättningar att fortsätta kommer det säkert att bli så. Vår tanke med matematiksatsningen i stort är att vara långsiktiga”, säger Ola Paulsson.

Teknikutvecklingen är nu så snabb inom AI och maskininlärning att man inte alltid vet hur det fungerar. Med matematikens språk går det att få ökad förståelse, enligt Henrik Hult.

”Det vi tror blir stort framöver är topologi, geometri och matematisk analys kombinerat med statistik där man tittar på stora datamängder. ­Särskilt vid optimering, när man tränar maskininlärningsmodeller, kommer det att behövas nya beräkningsmetoder. Det här skär igenom många matematiska fält”, säger han.

Bland de föreslagna forsknings­projekten finns till exempel hur numeriska beräkningar kan snabbas upp, vilket kan tillämpas inom cancerbehandling eller bildigenkänning för att nämna några områden.

”Vi är inte de som bygger och programmerar roboten som spelar Atarispel. Den typ av resultat vi kan komma med är förslag på hur maskininlärningssystem kan träna snabbare eller föreslå alternativa modeller med bättre generaliseringsegenskaper. Mycket av fokus ligger på de bakomliggande matematiska förklaringarna inom AI”, säger Henrik Hult.

Brummer & Partners tillskott kan ses som riskkapital, i det här fallet till den akademiska världen i stället för ett startupbolag. Henrik Hult medger att det nya ­labbet är ett högriskprojekt. Några garantier för synliga resultat på kort sikt ges inte.

”Matematik är förståelse av fenomen. Vi ser början på AI med många spännande tillämpningar, men fortfarande saknas mycket förståelse om hur och varför det fungerar. Vi ska fånga upp principerna. Ibland går matematiken före och kommer på nya saker, ibland går den efter och förs­öker förstå saker som andra har gjort.”

Men 15,5 Mkr är inte mycket pengar?
”Man måste börja någonstans. Vi är glada att det görs en satsning och nu gäller det att försöka göra det bästa vi kan av detta.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer