Hoppa till innehållet

Annons

Bruket från Varberg rider på globalt sug

Hudvårdsmärket L:a Bruket från Varberg får draghjälp av det globala suget efter skönhetsprodukter och lockar till sig internationella investerare. Men egentligen var grundtanken en helt annan.

Monica Kylén och Mats Johansson.
Monica Kylén och Mats Johansson.Foto:Joey Abrait

Det började med ett tvålfat. När Monica Kylén skulle ställa ut sin keramik på designmässan Formex 2009 hittade hon ingen ekologisk tvål som passade till formen på det tvålfat hon designat. När tvålarna fick mer uppmärksamhet än faten bestämde hon sig för att byta bana.

”Jag lärde mig att tillverka kallrörd tvål själv, det öppnade väldiga möjligheter. I Varberg fanns det något som var väldigt intressant, den råa kusten och det eländiga vädret. Det är ganska rakt på sak och inte så förfinat. Det fanns några ekologiska hudvårdsmärken, men de kändes inte så moderna och uppdaterade. Det fanns en lucka att blanda traditionellt och modernt”, säger Monica Kylén. 

Lilla Lerbruket blev L:a Bruket och har sedan dess gått från småskalig tvåltillverkare till exportsuccé. Sortimentet har med tiden utökats från gjutna tvålar till bästsäljaren, den flytande tvålen på pumpflaska, tångbadet med tång fiskad vid Getterön i Varberg, hudkräm, doftljus och nu handsprit. I dag säljs L:a Bruket på 39 marknader och blivit utsedd till Gasell av Di för sin snabba tillväxt.

”Vi har byggt det här bolaget sakta och försiktigt, och inte haft så mycket pengar. Det som krävs är tajming och förståelse för marknaden. VI har mött alla typer av svårigheter, bland annat leverantörsled som inte var vana vid att någon ville ha ekologiska ingredienser. Det var det svåraste första månaderna,” säger Mats Johansson.

Han har lång erfarenhet av detaljhandel på bland annat JC, Diesel och Lagerhaus, och klev in i bolaget på heltid för några år sedan. Förra året omsatte L:a Bruket 60 miljoner kronor och företaget har fortfarande sin bas i Varberg. All tillverkning sker i Halland. 

”Det finns många fördelar med att vara kvar i den lilla staden. Det är lugnt och skönt och du kan snabbt ta dig dit du ska. Samtidigt är det bra att ha en storstadsbakgrund när man ska driva ett företag i en småstad”, säger Monica Kylén.

Förra året köpte det franska investeringsbolaget Experienced Capital Partners upp 51 procent av bolaget. 

”Vi har varit väldigt avogt inställda till att släppa ut våra grejer på fel ställe och restriktiva med alla kedjor. Samma sak med att få in en partner i bolaget. I en såhär snabbt växande bransch ökar konkurrensen ganska fort. Vi vill se hur långt vi kan ta det, då behöver vi mer kompetens in”, säger Mats Johansson. 

Hur har ni påverkats av pandemin?
”70 procent av våra affärer sker utanför Sverige. Många länder var stängda under en lång tid, det är klart att det påverkar oss jättemycket. Samtidigt har vi kommit undan förhållandevis lindrigt i jämförelse med många andra. E-handeln har ökat jättemycket. Vi är inte uppe i 10 procent än, men den har fått en rejäl skjuts”, säger Mats Johansson. 

L:a Bruket sällar sig till ett av flera svenska hud- och skönhetsmärken som lyckats profilera och etablera sig internationellt. För fem år sedan sålde Ben Gorham majoriteten av Byredo till det brittiska riskkapitalbolaget Manzanita Capital. I början av året investerade riskkapitalbolaget Eequity 30 miljoner kronor i hudvårdsbolaget Verso Skincare, för att nämna några exempel.

Enligt Euromonitor international växte försäljningen av skönhetskategorin hudvård med 6,4 procent globalt förra året. Under 2020 fortsätter trenden med mer hudvård och mindre makeup. Ett segment inom hudvård som fortsätter att växa är så kallad ”clean beauty”, hudvård fokuserar på naturliga och ekologiska ingredienser. Trenden är tydlig enligt Monica Kylén och Mats Johansson.

”Det är en bransch som förändras mycket varje år. Det börjar handla mindre om yta och mer om hälsa och välmående. Det är det perspektivet som vi mer representerar. Ett av målen med vårt bolag är att återkoppla till naturen”, säger Mats Johansson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera