Annons

Brugge Skogstjänst lockar med skogen som arbetsplats

För entreprenören Markus Brugge är skogen den bästa arbetsplatsen, men att hitta bra personal är en utmaning för branschen.

”Jag sökte mig till jobbet för att jag själv ville vara i skogen. Jag tyckte det verkade som en härlig tillvaro att få vara utomhus och jobba fysiskt”.

Markus Brugge startade upp Brugge Skogstjänst 2008 på Frösön utanför Östersund. I några år drev han bolaget som enskild firma och jobbade med skogsröjning och trädfällning. 2012 omvandlades bolaget till aktiebolag i och med att efterfrågan på tjänsterna ökade. Bolaget började även utföra skogsplantering och behövde anställa för att hinna med.

”Det hade varit ganska många oseriösa aktörer i branschen och vi ville visa att vi var att lita på med aktiebolag och alla rätta certifieringar”, säger Markus Brugge.

Bolaget är i dag verksamt i östra Jämtland och skogarna kring Östersund. Bland kunderna finns framför allt de stora skogsbolagen, men även en del privatkunder.

Markus Brugge tillskriver de senaste årens starka tillväxt förmågan att locka och behålla riktigt bra personal, trots att skogsarbete är starkt säsongsbetonat till årstider med barmark. Till de jämtländska skogarna kommer arbetare från både Sverige och omvärlden. Även nyanlända har blivit viktiga medarbetare. 

”Det är guld värt att ha återkommande personal, samtidigt kanske inte skogen är så attraktiv för unga i dag. Skogen som arbetsplats kan vi inte ändra på, men det gäller för oss entreprenörer och skogsbolagen att göra allt som står i vår makt på de områden som vi faktiskt kan påverka”, säger Markus Brugge. 

För att locka tillbaka personalen säsong efter säsong har Brugge Skogstjänst fokuserat på att ge sina anställda stor frihet att styra över arbetstider och arbetslag.

”Vi är med och formar hur framtidens skogar ska se ut och vårdas. Väljer vilka träd som ska få växa och planterar nya skogar för nästa generation. För rätt person är det ett jättebra jobb”, säger Markus Brugge.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera