1515

Brottsvinster tvättas genom lyxkonsumtion

Varuhandeln löper stor risk att utnyttjas för penningtvätt, enligt en ny riskbedömning. Här omvandlas brottsvinster till dyra bilar och klockor.

”Lyxkonsumtion är ofta drivkraften till att kriminella begår brott. Man vill vara någon, man vill synas”, säger Linda H Staaf vid polisen.

Penningtvätt är enligt polisen ett omfattande problem i Sverige, och kreativiteten bland de kriminella är stor.

I en ny rapport pekas de mest utsatta sektorerna ut. Det handlar bland annat om banker och finansiella institut – men tydligt är också att varuhandeln utnyttjas. Branscherna varierar men gemensamt är att de ofta säljer dyrare produkter, så kallade sällanköpsvaror.

”Som den organiserade brottsligheten ser ut i Sverige går en stor del av brottspengarna åt till just den här lyxkonsumtionen. Man vill synas i de här sammanhangen och då vill man ha dyra bilar, smycken och klockor”, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Bakom rapporten står polisen ihop med ytterligare 15 myndigheter samt Advokatsamfundet.

Svarta pengar kan komma från narkotikaaffärer, rån och människohandel, men även bedrägerier och ekonomisk brottslighet.

Polisen framhåller att näringslivet har en viktig roll i det fortsatta arbetet mot penningtvätt.

”Vi ser att man kan göra mer från näringslivet för att förhindra att branscher bidrar till att brottspengar tvättas vita. Man kan upptäcka mer och rapportera mer till finanspolisen”, säger Linda H Staaf.

Många gånger handlar det sannolikt om okunskap – att företag eller butikspersonal inte vet vad som ska rapporteras eller vad som kan vara en misstänkt penningtvätt, tror hon.

”Man ska känna sin kund och i samband med transaktioner ställa frågor. Varningssignaler kan vara att kunden saknar grundläggande kunskap om varan den ska köpa, att kunden inte kan förklara syftet med köpet eller att den verkar agera på uppdrag av en annan part”, säger Linda H Staaf.

Ytterligare en sektor med hög risk som lyfts i rapporten är betaltjänstförmedlare och växlingskontor. Så sent som i somras sprängde polisen ett växlingskontor på Södermalm i Stockholm som beskrivits som en av landets största pengatvättsinrättningar.

En stor del av Stockholms kriminella nätverk sägs ha använt kontoret för att tvätta brottsvinster från narkotikahandel.

Linda H Staaf vill inte kommentera det enskilda fallet, men betonar att sektorn är utsatt.

”Det finns också aktörer som infiltrerats av kriminella organisationer så att de inte bara utnyttjas för penningtvätt, utan är medgärningsmän i uppläggen”, säger hon.

Samtidigt tros mörkertalet vad gäller penningtvätt vara enormt. Enligt en rapport från Europol kommer bara cirka en procent av all penningtvätt upp till ytan.

”Det är tyvärr fortsatt en alldeles för liten del som upptäcks”, säger Linda H Staaf.

Rapporten pekar på flera saker som måste förbättras, bland annat fler möjligheter att straffa verksamheter som inte uppfyller kraven. Ett stort problem, framför allt inom varuhandeln, är också att firmor väljer att inte registrera sin verksamhet, och därmed kan undgå kontroller.

Myndigheterna vill också se krafttag mot utnyttjande av falska identiteter, som bland annat sker genom samordningsnummer.

”Vi har från myndighetshåll i flera år tryckt på att det är ett stort problem och används vid penningtvätt. Här behöver det fortfarande göras mer, inte minst från lagstiftarens håll”, säger Linda H Staaf.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?