På fabrikens enda produktionslinje bakas det 7.000 pitabröd i timmen. Den sista stationen är en ugn där bröden rullar in på ett band av kalksten. Bageriets vd, Fikrit Tuma, plockar upp ett rykande varmt bröd som just gräddats klart och bryter isär det.
”TItta vad enkelt det är att separera! Det är nyckeln för ett bra pitabröd eftersom man vill fylla det med annat gott. För att lyckas med det behövs en bra stenugn. Sedan måste det också smaka gott förstås.”
Han startade Berena bageriet tillsammans med en vän 2014. Då var idén att producera Sammoun, ett irakiskt rektangulärt bröd som liknar Pitabröd i smaken. Men succén uteblev och Fikrit Tuma insåg att de behövde bredda sig. Med samma recept som bas började de även tillverka runda, mer klassiska pitabröd.
”Men det gick trögt då också. Kunderna tyckte att vårt pitabröd var för stort. När vi minskade det så var det för litet. Men när vi la oss mittemellan så sa det bara klick och från en dag till den andra så började telefonen att ringa.”
Framför allt lyckades Berena på kort tid slå igenom i Köpenhamn. Här spred sig ryktet snabbt om det skånska bageriets pitabröd bland mellanösternrestauranger och kebabställen.
”En grundbult i vår affärsidé är att kunna leverera brödet färskt. Närheten till Köpenhamn är därför viktig och gör staden till vår hemmamarknad skulle man kunna säga. Vi har även restaurangkunder i Skåne. Men Stockholm är långt borta och där finns andra leverantörer som ligger närmare kunderna.”
I dag kommer ungefär en tredjedel av företagets omsättning från Danmark. Resterande del kommer från den svenska marknaden, men här har Berena i stället lyckats slå igenom i dagligvaruhandeln. Bolaget finns med sitt eget varumärke på Lidl. På Ica, Coop och Willys säljs Berenas pitabröd under kedjornas egna varumärken, det som kallas private label.

”Vi vill ju helst synas i hyllorna med vårt varumärke men det är tufft att lyckas med det för ett litet företag. Tills vidare är vi glada att vi kommit in på de stora kedjorna på det här sättet”, säger Fikrit Tuma och berättar att det i flera år har funnits en stark trend bland nordbor att äta mer mat från Mellanöstern.
Samtidigt har intresset från de stora bagerierna varit begränsat eftersom nischen fortfarande är liten jämfört med vanligt bröd. Berenas stora konkurrenter finns i stället i Holland. Det är stora jättar som nischat sig på Pitabröd och som med stordriftsfördelar kan hålla nere priserna.
Berenas produktionschef Palina Chawaf förklarar att Berena ser sig som ett premiummärke och inte vill ge sig in i en tävling om lägst pris.
”Vi använder det bästa mjölet och har dessutom vår stenugn. Det gör att vi håller en hög kvalitet på vårt pitabröd. Det ser kunderna och gör att vi kan ta ett högre pris.”
Berena Bageriet har ökat omsättningen från fyra miljoner kronor 2015 till nära 20 miljoner kronor 2021. Den starka tillväxten har kombinerats med vinster. Siffrorna för 2022 är inte klara men enligt Fikrit Tuma var det ett utmanande år. Ekonomiskt pressade hushåll fick efterfrågan att bromsa in under hösten.
Dessutom har fabriken, som så många andra, drabbats av snabbt stigande kostnader. Det handlar framför allt om högre priser på mjöl samt på el och gas, som värmer stenugnen.
”En vanlig månad ligger våra energikostnader på 25.000 kronor men den värsta månaden i höstas steg dom till 250.000 kronor. Nu har priserna fallit tillbaka något och vi har också lyckats dra ned på vår förbrukning. Vi försöker hela tiden föra över kostnadsökningarna på kunder men det är tufft.”
Fikrit Tuma och hans medgrundare gick skilda vägar för två år sedan. I stället köpte Dhamia Taleb in sig i bolaget. Hon arbetar med ekonomi och administration i bolaget.

Trots de svåra tiderna har duon satt upp ambitiösa framtidsplaner där de vill fortsätta att växa i Sverige och Danmark inom de segment där de inte finns i dag. Dessutom är planen är etablera sig i fler länder i Europa. Det finns kapacitet att öka produktionen genom att växla upp till fler skift i fabriken, förklarar Fikrit Tuma. På sikt vill de även investera i ytterligare en produktionslinje. Dels för att skala upp kapaciteten men också för att ha möjligheten att förverkliga en dröm som Fikrit Tuma länge gått och tänkt på ett tag nu.
”Det handlar om att börja producera pitabröd som är glutenfritt. Det finns inte på marknaden och det är något som jag tror väldigt mycket på!”