1515

Brobygge rasade – tolv byggarbetare skadade

Tolv byggarbetare skadades, varav fyra allvarligt, när en träkonstruktion i anslutning till ett brobygge över järnvägen rasade i Ludvika.Det här är precis det som inte får ske på en arbetsplats, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till TT.

 

Bild:Micke Gustafsson/TT

Larmet om olyckan vid brobygget över järnvägen kom klockan 14.13 och en stor räddningsinsats drog i gång.

"Vi hörde en ganska ordentlig smäll. Vi visste att de höll på med bron och tänkte att de kanske sprängde där. Men kort efter det hörde vi sirener och förstod att någonting var väldigt fel", säger Malinda Andersson, som arbetar knappt 100 meter från olycksplatsen.

"Jag får ont i magen av det. Människor har farit väldigt illa. Även om jag inte känner någon som arbetade där så har de ju familjer. Det är sommar och de kanske skulle gå på semester i morgon och så blir det så här. Det är en fruktansvärt tragisk olycka.

Tolv personer skadades alltså, varav fyra allvarligt. Ingen har livshotande skador, meddelade landstinget Dalarna senare på kvällen. De drabbade, som enligt polisen samtliga är byggarbetare, fick kross- och klämskador samt chockades. En av den flögs till Universitetssjukhuset i Örebro medan övriga fördes till lasaretten i Ludvika och Falun.

TT:s fotograf Mikael Rosenberg beskrev det raserade brobygget ett par timmar efter olyckan:

"Bron har kollapsat som ett V över de två spåren som leder mot Borlänge. En stor träkonstruktion som de gjuter i har kollapsat över en metallställning som sticker ut på sidorna", säger han.

"De höll på att gjuta själva vägbanan. Hela den gjutformen som var uppstöttad av arbetsställningar har kollapsat."

En underentreprenör till Skanska arbetade på platsen när olyckan skedde, enligt Skanskas presstjänst. Skanska uppskattar att 15–20 personer befann sig på byggarbetsplatsen när raset inträffade.

"Vi ser oerhört allvarligt på det här. Nu koncentrerar vi oss på dem som varit med om den här olyckan", säger Skanskas presschef Edvard Lind.

Det är fortfarande mycket som är oklart kring händelseförloppet och en utredning får visa vad som hände, enligt Edvard Lind.

I väntan på teknisk undersökning har polisen spärrat av olycksplatsen.

"Som det är nu är vi i ett utredande skede. Det innebär att det är avspärrat på platsen och att det är en brottsplats som ska undersökas av tekniker", säger polisens insatschef Martin Mullback till TT.

Händelsen utreds som en arbetsplatsolycka:

"Vi har hållit förhör med dem som är på platsen. Vi är inte specialister på arbetsplatsolyckor utan det kommer att komma tekniker för att göra en korrekt teknisk undersökning. Vi försöker säkra utredningen genom att frysa läget med avspärrning som vi håller under bevakning."

"Det här är oerhört allvarligt och jag blir väldigt berörd. Det här är precis det som inte får ske på en arbetsplats", säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till TT.

Hon anser att det är väldigt viktigt att det sker en grundlig utredning av vad som har hänt.

Olyckan skedde på Skanskas arbetsplats där Skanska anlitat en underentreprenör för att utföra arbetet. Det tycker Ylva Johansson väcker frågor om hur säkerheten kan tryggas i entreprenadkedjor.

"Det är en viktig fråga att ta fokus på. Entreprenörskedjor bedömer jag som ett riskmoment, särskilt i de fall där man har utländska entreprenörer som inte har något skyddsombud", säger Ylva Johansson, samtidigt som hon konstaterar att hon inte vet om så var fallet på olycksplatsen i Ludvika.


Innehåll från Binary BrainsAnnons

Så blir ni experter på er efterfrågan – med lättintegrerad prediktiv analys

Jacob Kihlbaum, vd för Binary Brains.
Jacob Kihlbaum, vd för Binary Brains.

Inom handeln finns många komponenter att förhålla sig till för att kunna driva en tids- och kostnadseffektiv verksamhet och samtidigt vara hållbar. Därför finns Binary Brains, som med prediktiv analys och intelligenta prognoser hjälper företag att kontinuerligt optimera sin verksamhet genom att få bättre koll på utbud och efterfrågan.

När Binary Brains grundades 2018 såg teamet, som bland annat bestod av vd:n Jacob Kihlbaum, en möjlighet i att på ett mer effektivt sätt förutsäga vad som kommer att säljas med hjälp av prediktiv analys. På så sätt går det att optimera bland annat produktion, inköp, lager och personal för en så effektiv verksamhet som möjligt.

– Merparten av alla bolag arbetar redan i dag med prognoser men av ett mer traditionellt slag. Då har man kanske analytiker med bred branschkunskap som analyserar historiska försäljningsmönster för att förutspå kommande år. Intelligenta prognoser är i stället ett uttryck som vi själva myntat där prognoserna är datadrivna och kan bedöma hur försäljningen mer exakt kan komma att se ut – och detta görs genom prediktiv analys. Ju bättre prognoser desto fler optimeringar kan man göra, förklarar han.

Förutse oförutsedda förändringar – kombinationen av data är viktig

Prognoserna i sig är en viktig utgångspunkt för att på en strategisk nivå kunna förstå vad det är som driver efterfrågan. Det Binary Brains gör är att ta emot kundens försäljningsdata, samt eventuellt även marknadsföringsdata, och adderar därefter extern tredjepartsdata. Denna externa data är en samling värden som kan påverka försäljning och efterfrågan i olika riktningar på grund av olika kombinationer sinsemellan varandra; väder, närliggande evenemang, datum med flera. Slutprognosen autokorrigerar sig själv såväl på kort som på lång sikt och integreras direkt in i de system kunden redan använder och investerat i.

Enkel integrering i befintliga system

De insikter man får från prognoserna gör det enklare att anpassa produktion eller inköp, något som leder till mindre överproduktion och lägre lagerkostnader. Färre överflödiga varor behöver reas ut och färre färskvaror kasseras som passerar bäst före-datum. Detta resulterar i att företag blir mer lönsamma och hållbara i både arbetssätt och slutresultat.

– Vi har partners som hanterar logistiksystem, kassasystem och personalhanteringssystem. Ifall en kund använder något vi inte redan har tillgång till kan vi ta kontakt med de som tillhandahåller systemet man vill integrera mot och projektleda hela den processen. Samarbetet slutar inte heller efter att vi integrerat systemen, vi finns med hela tiden och arbetar aktivt med att underhålla och optimera prognoserna så att de fortsätter vara aktuella och fungera smidigt, avslutar Jacob Kihlbaum.

Om Binary Brains

Grundat: 2018
Antal anställda:16
Produkt: Lättintegrerade intelligenta prognoser som förutser efterfrågan med hjälp av intern data, tredjepartsdata och artificiell intelligens, utvecklat för butiker, e-handel och system inom supply chain management.

Läs mer på binarybrains.ai 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Binary Brains och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?