Bro stängd: "Blåser över 30 meter per sekund"

Nedfallna träd, en avstängd bro och ihållande regn när ovädret Dennis drar in över Västsverige. På sina håll kommer lika mycket nederbörd som det normalt faller under hela februari.

Flera elnätsföretag höjer beredskapen.

Foto:BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

”Under natten och morgonen har det fallit en hel del träd över vägbanor som tas omhand allt eftersom. Det är väldigt mycket mellan Göteborg och Borås just nu, men även norröver upp mot Tjörn”, säger Katarina Wolfram, presskommunikatör på Trafikverket.

Under förmiddagen stängdes Uddevallabron för all trafik.

”Det blåser över 30 meter per sekund i byarna där så vi fick stänga. I vanliga fall brukar man stänga för vindkänsliga fordon, men efter 20 minuter blåste det så mycket att vi fick stänga för all trafik”, säger Katarina Wolfram.

I nuläget finns ingen prognos för när bron kan öppna igen – allt hänger på vinden, säger Katarina Wolfram. Trafiken leds om genom Uddevalla.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar i stora delar av södra Sverige. Men vindarna bedöms inte bli lika kraftiga som vid förra ovädret, då SMHI utfärdade en klass 2-varning.

”Det har ännu inte blåst upp riktigt ordentligt, utan det är först senare under eftermiddagen som det börjar kulminera. Då förväntar vi oss vindbyar upp mot 21 till 24 meter per sekund i hela Västra Götaland”, säger Jon Jörpeland på SMHI kring lunchtid på söndagen.

Men längst ut mot kusten i Västra Götaland och Halland har vinden redan tagit fart.

”Där blåser det rejält, vi är uppe i stormbyar på sina håll”, säger Jörpeland.

I Halland och Västra Götaland finns det varningar för stora regnmängder. På flera håll har man kommit upp i 20 till 30 mm, lokalt på vissa platser närmare 40. Det är lika mycket som det normalt sett faller under hela februari.

”Även om den kraftigaste intensiteten börjar mattas av så kommer det att fortsätta regna även under eftermiddagen och kvällen”, säger Jörpeland.

I februari faller det normalt 30–40 millimeter på Västkusten. Nu kan uppemot 50 millimeter falla lokalt.

En mindre väg strax utanför Borås har blivit översvämmad och färjetrafik har ställts in på flera håll i Västra Götaland.

Räddningstjänsten i Storgöteborg har fått in en stor mängd samtal om väderrelaterade händelser under dagen. Under söndagsförmiddagen hanterade de ett tiotal stormrelaterade skador och ett mindre antal vattenskador i fastigheter, enligt ett pressmeddelande.

Elbolagen Vattenfall och Ellevio hade ett mindre antal strömavbrott på Västkusten under förmiddagen, och höjer beredskapen för att snabbt kunna hantera störningar och strömavbrott, enligt bolagens respektive presstjänster.

”Det beror på stormen, den slår ut elen där”, säger Rebecca Persson, presskommunikatör på Ellevio.

Ellevio ökar beredskapen för att snabbt kunna hantera störningar och strömavbrott.

””Vi har fördubblat beredskapen med både montörer, kundservice och företagets driftcentral, säger Rebecca Persson.

Även Vattenfall höjer beredskapen.

”Vi har förberett oss så att både tekniker och arbetsledare kan börja jobba så snart det är möjligt, men såklart under säkra former”, säger Petra Lönn, driftcentralchef på Vattenfall Eldistribution i pressmeddelandet.

Vinden medför även att vattenståndet stiger längs kusterna, och klass 1-varningar för högt vattenstånd är utfärdade för Kattegatt, Skagerack samt norra och södra Bottenhavet. Värst blir det i Norra Kvarken och Bottenhavet, där klass 2-varningar utfärdats.

Tågtrafiken har ställts in på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö, Herrljunga-Vänersborg. Herrljunga-Borås och Borås-Varberg, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande. Trafiken på sträckorna väntas återupptas först på måndag klockan 18.

Sedan lunchtid är även trafiken på sträckorna Halmstad-Jönköping, Vaggeryd-Nässjö, Nässjö-Vetlanda och Nässjö-Hultsfred inställd. Den trafiken beräknas kunna återupptas vid lunchtid på måndag.

Även längre upp i landet kan regnet ställa till det.

”Norr om Dalarna uppåt så är det väldigt halt på många ställen. Det blir besvärligt väglag när regnet träffar den kalla vägbanan”, säger Katarina Wolfram på Trafikverket.


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?