Annons

Bro stängd: "Blåser över 30 meter per sekund"

Nedfallna träd, en avstängd bro och ihållande regn när ovädret Dennis drar in över Västsverige. På sina håll kommer lika mycket nederbörd som det normalt faller under hela februari.

Flera elnätsföretag höjer beredskapen.

Foto:BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

”Under natten och morgonen har det fallit en hel del träd över vägbanor som tas omhand allt eftersom. Det är väldigt mycket mellan Göteborg och Borås just nu, men även norröver upp mot Tjörn”, säger Katarina Wolfram, presskommunikatör på Trafikverket.

Under förmiddagen stängdes Uddevallabron för all trafik.

”Det blåser över 30 meter per sekund i byarna där så vi fick stänga. I vanliga fall brukar man stänga för vindkänsliga fordon, men efter 20 minuter blåste det så mycket att vi fick stänga för all trafik”, säger Katarina Wolfram.

I nuläget finns ingen prognos för när bron kan öppna igen – allt hänger på vinden, säger Katarina Wolfram. Trafiken leds om genom Uddevalla.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar i stora delar av södra Sverige. Men vindarna bedöms inte bli lika kraftiga som vid förra ovädret, då SMHI utfärdade en klass 2-varning.

”Det har ännu inte blåst upp riktigt ordentligt, utan det är först senare under eftermiddagen som det börjar kulminera. Då förväntar vi oss vindbyar upp mot 21 till 24 meter per sekund i hela Västra Götaland”, säger Jon Jörpeland på SMHI kring lunchtid på söndagen.

Men längst ut mot kusten i Västra Götaland och Halland har vinden redan tagit fart.

”Där blåser det rejält, vi är uppe i stormbyar på sina håll”, säger Jörpeland.

I Halland och Västra Götaland finns det varningar för stora regnmängder. På flera håll har man kommit upp i 20 till 30 mm, lokalt på vissa platser närmare 40. Det är lika mycket som det normalt sett faller under hela februari.

”Även om den kraftigaste intensiteten börjar mattas av så kommer det att fortsätta regna även under eftermiddagen och kvällen”, säger Jörpeland.

I februari faller det normalt 30–40 millimeter på Västkusten. Nu kan uppemot 50 millimeter falla lokalt.

En mindre väg strax utanför Borås har blivit översvämmad och färjetrafik har ställts in på flera håll i Västra Götaland.

Räddningstjänsten i Storgöteborg har fått in en stor mängd samtal om väderrelaterade händelser under dagen. Under söndagsförmiddagen hanterade de ett tiotal stormrelaterade skador och ett mindre antal vattenskador i fastigheter, enligt ett pressmeddelande.

Elbolagen Vattenfall och Ellevio hade ett mindre antal strömavbrott på Västkusten under förmiddagen, och höjer beredskapen för att snabbt kunna hantera störningar och strömavbrott, enligt bolagens respektive presstjänster.

”Det beror på stormen, den slår ut elen där”, säger Rebecca Persson, presskommunikatör på Ellevio.

Ellevio ökar beredskapen för att snabbt kunna hantera störningar och strömavbrott.

””Vi har fördubblat beredskapen med både montörer, kundservice och företagets driftcentral, säger Rebecca Persson.

Även Vattenfall höjer beredskapen.

”Vi har förberett oss så att både tekniker och arbetsledare kan börja jobba så snart det är möjligt, men såklart under säkra former”, säger Petra Lönn, driftcentralchef på Vattenfall Eldistribution i pressmeddelandet.

Vinden medför även att vattenståndet stiger längs kusterna, och klass 1-varningar för högt vattenstånd är utfärdade för Kattegatt, Skagerack samt norra och södra Bottenhavet. Värst blir det i Norra Kvarken och Bottenhavet, där klass 2-varningar utfärdats.

Tågtrafiken har ställts in på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö, Herrljunga-Vänersborg. Herrljunga-Borås och Borås-Varberg, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande. Trafiken på sträckorna väntas återupptas först på måndag klockan 18.

Sedan lunchtid är även trafiken på sträckorna Halmstad-Jönköping, Vaggeryd-Nässjö, Nässjö-Vetlanda och Nässjö-Hultsfred inställd. Den trafiken beräknas kunna återupptas vid lunchtid på måndag.

Även längre upp i landet kan regnet ställa till det.

”Norr om Dalarna uppåt så är det väldigt halt på många ställen. Det blir besvärligt väglag när regnet träffar den kalla vägbanan”, säger Katarina Wolfram på Trafikverket.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera