1515

Brittiskt nej till avtalslöst EU-utträde – någonsin

LONDON. Det brittiska parlamentet röstade på onsdagskvällen emot ett EU-utträde utan avtal, vilket stärkt pundet.

Men det kan ändå sluta med en hård brexit, varnar bedömare.

Foto:Tim Ireland

En allt hesare Theresa May fortsatte på onsdagen att försöka få parlamentets stöd.

”Regeringen fortsätter att arbeta för ett EU-utträde, men ett utträde med ett bra avtal”, sa hon före onsdagens omröstningar om avtalslöst utträde.

Hon fick 321 ledamöter bakom sig för att avvisa en brexit utan avtal, medan 278 röstade emot. Pundet stärktes både mot euron och dollarn när talmannen presenterade resultatet.

”Premiärministern brukar säga att det står mellan hennes avtal och inget avtal. Nu har parlamentet på två dagar både röstat emot hennes avtal och inget avtal”, sa Labourledaren Jeremy Corbyn strax efteråt.

Onsdagens omröstning var den mellersta av tre på tre dagar. På tisdagskvällen röstade Theresa Mays brexitavtal ned med 391 röster emot och bara 242 för. 

På torsdagen väntar ännu en omröstning, då om att skjuta på brexitdatumet den 29 mars.

De konservativa ledamöterna i European Research Group har inte gett upp hoppet, även om många anser att en andra folkomröstning har blivit allt troligare.

”Lagen säger fortfarande att vi ska lämna EU den 29 mars”, sa ERG-ledaren Jacob Rees-Mogg i BBC på onsdagskvällen.

Enligt The Guardian har konservativa brexitörer redan börjat bearbeta högerregeringar i EU att lägga in sitt veto mot en brittisk brexitförlängning. Bland annat reste den tidigare partiledaren Iain Duncan-Smith för en vecka sedan till Warszawa för att träffa en polsk minister. 

Brexitörerna uppges även söka stöd i Ungern och Italien. En enda nejröst på EU-toppmötet om en vecka räcker för att stoppa förlängningen - och driva Storbritannien mot en hård brexit.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?