Rekordmånga nyexaminerade universitetsstudenter i Kina – över 10 miljoner – kommer bege sig ut på arbetsmarknaden i sommar. Det är bara ett problem: antalet tillgängliga jobb är inte tillräckligt. Samtidigt har miljontals unga personer inom landets tillverknings- och servicesektorer förlorat jobben i spåret av landets strikta virusbekämpning.
För regeringen i Peking är stigande arbetslöshet – och skenande ungdomsarbetslöshet – en allt större utmaning, och bedömare varnar för att det kan leda till ytterligare inbromsning för tillväxten, ökade välfärdsgap och potentiellt social oro.
Kinas premiärminister Li Keqiang har upprepat uttryckt oro för situationen på arbetsmarknaden, och sa nyligen att läget är ”komplicerat och bistert”, vilket ansågs som en osedvanligt frank kommentar.
Officiellt låg Kinas arbetslöshet på 6,1 procent i april, den högsta nivån sedan virusutbrottet februari 2020. Ungdomsarbetslöshet låg på 18 procent, den högsta som någonsin uppmätts. Analytiker spår att ungdomsarbetslöshet kommer stiga till 20 procent i sommar.
Åtskilliga bedömare menar dock att landets officiella siffror inte avspeglar verkligheten, utan att arbetslösheten i själva verket kan vara så mycket som dubbelt så hög som myndigheternas uppgifter.
”De officiella siffrorna för den övergripande arbetslösheten är med all säkerhet underdrivna. Bara det faktum att de inte inkluderar gästarbetare från andra provinser, vilka utgör en tredjedel av arbetskraften, är ett bevis på att den riktiga arbetslösheten är betydligt högre. Hur mycket högre är omöjligt att säga”, säger Dexter Roberts, som forskar om asiatisk säkerhetspolitik vid tankesmedjan Atlantic Council, till Di.
Personer från landsbygden inkluderas inte i statistiken, inte heller de som inte anses aktivt söka jobb.
Antalet lediga jobb för avgångsstudenter föll med 4,5 procent under första kvartalet på årsbasis, enligt jobbsajten Zhaopin. Antalet nya jobb minskade på teknikbolagen som Alibaba, Bytedance, Meituan och JD.com under första kvartalet.
De oroliga tiderna syns också i vilken typ av jobb som examensstudenterna söker. För drygt ett årtionde sedan var internationella kända varumärken och konsultfirmor i ropet, vilket byttes mot en vilja att jobba för inhemska innovationsjättar som Alibaba och Tencent. I dag önskar allt fler studenter istället jobba för statskontrollerade storbolag eller olika myndigheter.
En studie från förra året av rekryteringssajten 51jobs.com visade att 39 procent av studenterna från Kinas toppuniversitet helst ville jobba på de statskontrollerade storbolagen, en trend som inte setts på årtionden.
En anledning till att unga personer söker jobb inom statssektorn kan också förklaras med de omfattande tillslag som regeringen genomförde förra året mot det privata näringslivet, framför allt internet- och fastighetsbolag. Press på trygga anställningar kommer också från de jobbsökandes föräldrar, vilka förväntar sig att deras barn ska ta hand om dem när de är gamla.
Under de senaste två åren har regeringen uppmanat statskontrollerade storbolag att rekrytera fler nyutexaminerade personer. Men konkurrensen för varje jobb blir ändå allt hårdare, enligt olika studier.
Statskontrollerade kinesiska medier försöker också att måla upp en bild av att regeringen har situationen under kontroll, och att flera åtgärder nu införs för att stödja utvecklingen.
”Regeringen kommer ytterligare sänka skatter och avgifter, och stärka stödet för ekonomin. Det kommer hjälpa företag och stabilisera jobbmarknaden”, uppgav landets statiskbyrå häromdagen.
Kinas centralbank sänkte styrräntan mer än förväntat på fredag, med mål att få fart på ekonomin.
Kinas ekonomiska tillväxt är dock den lägsta på årtionden, och flera internationella analyshus har skruvat ner prognoserna för 2022. Japanska banken Nomura spår tillväxt på 3,9 procent för helåret, vilket är under Pekings officiella tillväxtmål på 5,5 procent.
Dexter Roberts, som också är författare av The Myth of Chinese Capitalism, säger att den höga arbetslösheten är en huvudvärk för president Xi Jining då han under en partikongress i höst väntas försöka förlänga sin mandatperiod på obegränsad tid.
”Den höga arbetslösheten är en stor oro för regeringen. Det skulle kunna leda till social oro och allmänt missnöje och försvåra den delikata politiska maktövergången”, säger han.
Johan Nylander