ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Brittiskt bolag miljardsatsar på kirurgisk robot

  • CMR Surgical Limited uppger att marknaden för robotassisterad minimalinvasiv kirurgi är värd nästan 36 miljarder kronor och att marknaden växer med 19 procent årligen. Foto: Pressbild CMR Surgical Limited

Brittiska CMR Surgical Limited tar in 2,3 miljarder kronor. 

Pengarna ska användas för att kommersialisera bolagets kirurgiska robot. 

I dag finns det i princip en aktör som dominerar när det kommer till robotassisterad kirurgi och det är Intuitive, med systemen da Vinci och Ion. Men en hel del händer på området. Tidigare i år köpte till exempel jätten Johnson & Johnson Auris Helth, som har ett system som kallas Monarch och i ungefär samma veva annonserade Medtronic sina planer på en robotlansering till 2020. 

CMR Surgical Limited, som nu alltså har säkrat 2,3 miljarder kronor från tidigare investerare som LGT, Escala Capital Investments, Cambridge Innovation Capital, Watrium och Zhejiang Silk Road Fund och nya amerikanska intressenter, har i maj i år genomfört 30 operationer med företagets robot, som en del av en klinisk provning. 

Tanken är att pengarna ska räcka för att göra produkten kommersiell och till att marknadsföra den på sjukhus globalt. Samtidigt ska fortsatt forskning och utveckling bedrivas, och tillverkning måste också till. 

CMR Surgical Limited  uppger att marknaden för robotassisterad minimalinvasiv kirurgi är värd nästan 36 miljarder kronor och att marknaden växer med 19 procent årligen. 

Ordförande i bolaget är norska Erik Langaker, vars investmentbolag Vestland Invest AS är en av ägarna i CMR Surgical Limited. 

På svenska börsen finns Surgical Science med visst intressen i sektorn. Bolaget arbetar med simuleringslösningar för medicinteknikbolag som utvecklar kirurgiska instrument, till exempel robotkirurgi. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer