1515
Annons

Brittiskt BNP-ras det värsta på över 300 år

Finansminister Rishi Sunak gasar för att få Storbritannien ur coronakrisen.

Efter årets rekordstora BNP-ras på över 11 procent räknar han med att behöva låna nära 4500 miljarder kronor i år - motsvarande nästan en femtedel av BNP.

Foto:Matt Dunham

”Vårt hälsonödläge är inte över än och vårt ekonomiska nödläge har precis börjat. Därför är vår omedelbara prioritet att skydda folks liv och försörjning”, sa Rishi Sunak till parlamentet på onsdagen enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Han räknar med att BNP krymper med 11,3 procent i år. Raset beskrivs som det värsta sedan Stora frosten 1709 och värre än depressionen efter Första världskriget och Spanska sjukan för 100 år sedan.

Återhämtningen blir också långsammare än tidigare beräknat. Nästa år väntas BNP växa med 5,5 procent, mot 8,7 procent i prognosen från juli.

För 2022 har prognosen dock höjts från 4,5 till 6,6 procent. Därefter väntas BNP växa med måttliga 2,3 procent 2023, med 1,7 procent 2024 och med 1,8 procent 2025.

Det dröjer ända till slutet av 2022 innan ekonomin är tillbaka där den var i februari, när coronaviruset slog till mot Europa och Rishi Sunak tillträdde som finansminister. Och även 2025 kommer ekonomin att vara 3 procent mindre än vad den hade varit utan pandemin.

Rishi Sunak sa att regeringen under det här räkenskapsåret ska låna 394 miljarder pund, 4475 miljarder kronor. Det motsvarar 19 procent av BNP. Han räknar med att behöva fortsätta låna över 100 miljarder pund per år åtminstone fram till 2024.

”Den brittiska ekonomin får en stor dos av livsuppehållande åtgärder nu”, säger Liam O'Donnell, förmögenhetsförvaltare på Aberdeen Standard Investments, till Bloomberg.

Bland annat har sponsrade måltider på restauranger och barer under augusti kostat staten nära 10 miljarder kronor, uppgav Sky News på onsdagen.

Totalt beräknas regeringen i år lägga motsvarande nära 3200 miljarder kronor för att möta coronakrisen, och ytterligare 620 miljarder kronor nästa år.

”Kostnaderna för att inte agera skulle vara ännu högre”, säger Rishi Sunak.

Bland annat lägger regeringen 33 miljarder kronor på jobbprogrammet Restart, som ska ge en miljon britter jobb. Finansministern räknar med att arbetslösheten toppar under det andra kvartalet nästa år, med 2,6 miljoner arbetslösa. Det motsvarar 7,5 procent av arbetskraften.

Vården är prioriterad i utgiftsplanen. Sjukvårdsystemet NHS får 34 miljarder kronor extra för att klara hanteringen av coronapandemin.

Bland annat ska 50.000 nya sjuksköterskeplatser inrättas och kapaciteten för läkarbesök öka med 50 miljoner - nästan ett årligt besök per britt.

Läkare och sjuksköterskor får också höjd lön, liksom lågbetalda offentliganställda – medan löneökningarna ”pausas” för dem som tjänar över snittet.

Minimilönen, som omfattar omkring 2 miljoner personer, ska höjas med 2,2 procent till drygt 100 kronor per timme.

Regeringen vill också ge 42 miljarder kronor mer till skolor och högre utbildning samt anställa 20.000 nya poliser.

Dessutom ska försvaret få 270 miljarder kronor extra de närmaste fyra åren. Särskilt USA:s president Donald Trump har tryckt på för att Natomedlemmarna i Europa ska lägga 2 procent av BNP på militärt försvar.

Samtidigt kapas utlandsbiståndet från 0,7 till 0,5 procent av BNP.

 


Intervacc vände upp efter Di TV-intervju: ”Jättestort intresse”

Djurvaccinbolaget Intervacc, bland annat känt för sitt börsras i december, rapporterade på fredagsmorgonen och backade initialt på Stockholmsbörsen, men återhämtade tappet medan vd Andreas Andersson deltog i en intervju med Di TV.

”Det finns ett jättestort intresse”, säger han om bolagets vaccin mot hästsjukdomen kvarka.

Intervaccs vd Andreas Andersson.
Intervaccs vd Andreas Andersson.Foto:Pressbild

Intervacc, som är baserat i Hägersten utanför Stockholm och har utvecklat vaccinet Strangvac mot den allvarliga och smittsamma hästsjukdomen kvarka men även är verksamt inom gris- och kovaccin, har stigit kraftigt på First North den senaste veckan efter en svag utveckling senaste året.

På torsdagen lyfte aktien 11 procent efter att ha meddelat framsteg i utvecklingen av ett vaccin mot en sjukdom hos mjölkkor.

På fredagen släppte bolaget sin kvartalsrapport för januari till mars, en period som omfattar den första försäljningen av hästvaccinet, som påbörjades i Sverige i slutet av mars. Nu stundar lansering i andra europeiska länder med hjälp av den veterinärmedicinska distributören Dechra, enligt vad vd Andreas Andersson sa till Di TV strax efter fredagens börsöppning.

Distributörsavtalet tillkännagavs i april 2021, och vid en sökning syns Strangvac på Dechras österrikiska, tyska, belgiska och nederländska hemsidor.

Di TV: hur har det varit under den inledande lanseringen?
”Det finns ett jättestort intresse. Nu ska vi bara få ut det här vaccinet, så att jag tycker att det går bra. Det finns en stor efterfrågan i resten av Europa, så nu ska vi komma ut till de länderna också”, säger Andreas Andersson och nämner bolagets utveckling av vaccin mot sjukdomar hos grisar och mjölkkor.

”Vi har fått väldigt lovande resultat”, säger han om en tidig studie om ett grisvaccin, där griskultingar kan skyddas från en dödlig streptokocksjukdom genom vaccinering av suggan (modern). Aktien sjönk 6 procent när nyheten om detta meddelades den 25 april, då börsen dock allmänt backade kraftigt.

Andreas Andersson avböjer att säga något om hur lång tid det kan tänkas ta innan bolagets gris- och kovaccin når marknaden, men han säger i Di TV att de bygger på samma teknik som hästvaccinet, och att sjukdomarna de ska förebygga liknar varandra varför utvecklingen lär gå snabbare än för hästvaccinet.

Di TV: hur stor är kvarkamarknaden?
”Väldigt stor. Vi siktar på en global marknad”, säger Andreas Andersson och nämner hur skalbar affären är, där produktion som outsourcats till Spanien medger distributionsavtal med globala aktörer.

Globalt finns, nämner han, 60 miljoner hästar varav 20 miljoner på ”primärmarknaderna” i Europa, Nordamerika, Australien och Nya Zeeland där hästar vaccineras mot andra sjukdomar.

”Ungefär hälften medicineras eller får ett annat vaccin. Det är dem vi siktar på att nå: 10 miljoner hästar, och i Europa 3 miljoner hästar. När man går in i ett vaccinationsprogram stannar man ofta där under resten av hästens liv. Det är stora marknader och man behåller dem under lång tid”, säger Andreas Andersson och nämner höga inträdesbarriärer på hästvaccinmarknaden.

Denna beskriver han som ”fantastisk och med hög potential”, samt gynnad av försök att minska antibiotikaanvändningen inom gris- och mjölkindustrin: det ökar enligt Intervacc-vd:n behovet av vaccin, eftersom det är ett av de verktyg som kan hantera ett ökat infektionstryck i den minskade antibiotikaanvändningens spår.

Intervacc har nära 20.000 aktieägare vilket gör det till First Norths femtonde mest ägda bolag, enligt Holdings.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?