Brittiska virusvarianten kan snart dominera i Norge

Det är bara en tidsfråga innan den brittiska virusvarianten kommer att dominera i hela Norge, enligt Folkehelseinstituttets (FHI) generaldirektör Camilla Stoltenberg.

Foto:Jil Yngland

”Det kommer att ske. Det har redan skett i många andra länder”.

FHI:s analyser visar att den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien troligen står för 50–70 procent av smittan i Oslo.

”Vi har tagit höjd för den här utvecklingen hela tiden sedan nyårshelgen”, säger Camilla Stoltenberg till NTB.

Den brittiska varianten är mer smittsam och därmed mer krävande att hantera. Men det är möjligt att effektivt slå tillbaka mot den, understryker hon och tar bland annat Halden som exempel.

”Om man är snabb är det möjligt att få kontroll också över den brittiska virusvarianten. Men vi måste vara förberedda på att det kommer att bli svårare och att mer ska till”.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?