Annons

Brittiska styrräntan oförändrad

Den brittiska centralbanken lämnade basräntan oförändrad på 0,25 procent efter det penningpolitiska mötet på torsdagen, enligt Bloomberg News.

Den så kallade bas- eller interventionsräntan är Bank of Englands utlåningsränta till penningmarknaden och dess främsta styrmedel.

Av 59 tillfrågade bedömare i Bloomberg News prognosenkät räknade samtliga med att styrräntan skulle lämnas oförändrad.

Senast Bank of England justerade basräntan var den 4 augusti 2016, då den sänktes med 25 punkter till 0,25 procent.

Bank of England meddelade även att de lämnar målet för tillgångsköp oförändrat till 435 miljarder pund, liksom målet att köpa företagsobligationer för 10 miljarder pund. Väntat var en oförändrad nivå.

Kommittén var oenig om räntebeslutet. Två ledamöter, Ian McCafferty och Michael Saunders, reserverade sig och ville höja räntan med 25 punkter.

En majoritet i kommittén bedömde att om ekonomin utvecklas som förväntat så kommer "ett visst tillbakadragande av den penningpolitiska stimulansen att vara lämplig under de kommande månaderna för att få inflationen uthålligt tillbaka mot målet", står det i protokollet.

Kommittén väntar sig att inflationen ska ligga över 3 procent nästa månad och förbli över 2 procentsmålet under flera år.

Kommittén upprepade att penningpolitiken framöver kan komma att behöva stramas åt i en något högre grad än vad marknadsräntorna indikerar. Samtidigt kommer framtida höjningar att vara gradvisa och begränsade.

De lediga resurserna tycks försvinna snabbare än väntat samtidigt som BNP-tillväxten väntas bli 0,3 procent under tredje kvartalet.

Tröga löneökningar dämpar samtidigt utsikterna för privatkonsumtionen då osäkerhet läget efter brexit får företag att hålla tillbaka investeringar och ersättningar. Det finns fortsatt betydande risker mot utsikterna på grund av denna osäkerhet om reaktionen på brexit.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?