1515
Annons

Brittiska ministern lurades av ryska busringare

Vad i himlens namn var det som hände?

Så kan nog Boris Johnson ha tänkt efter att ha trott att han talade med Armeniens nyvalde premiärminister – när det i själva verket var ett par ryska busringare som lyckats ta sig fram till Storbritanniens utrikesminister.

Boris Johnson.
Boris Johnson.Foto:Pavel Golovkin

Uppringarna har lagt ut samtalet på internet. Han som talar låtsas vara Armeniens nyvalde premiärminister Nikol Pasjinian och när han kopplas fram utbryter Johnson, med sin typiskt djupa röst, i en rad lovprisande artigheter om Pasjinian, Armenien och om hur de brittisk-armeniska relationerna kan blomstra.

Sedan klargör uppringaren att han snart ska träffa Rysslands president Vladimir Putin i Sotji, och lägger till med ett skratt:

– Jag hoppas att han inte förgiftar mig med Novitjok.

Johnson hörs då skrocka djupt, innan han går in på att Ryssland genom användandet av nervgiftet Novitjok mot den före detta ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia i Storbritannien den 4 mars ägnar sig åt "mycket, mycket söndrande beteende" som är dåligt för Ryssland.

Johnson nämner även hur viktigt det är att hålla press på den ryska regimen genom sanktioner mot de oligarker som står Putin nära. Uppringaren kommenterar då att många oligarker bor i London, varpå Johnson svarar:

– Om du kastar en sten i Kensington så träffar du en oligark. En del är nära Putin, och en del är inte det.

Johnson låter sedan skeptiskt intresserad men ber om detaljer när busringaren säger att Putin sagt att han har "sitt folk" på höga positioner i London och att Labourledaren Jeremy Corbyn kan vara köpt.

Den brittiske utrikesministern tröttnar först när busringarens svada – efter ungefär 18 minuters samtal – går över på att Ukrainas president Petro Porosjenko har blivit förgiftad men klarat sig för att han ständigt bär med sig ett motgift, som även Johnson borde ha tillgång till. Medan busringaren bokstaverar motgiftets namn blir det plötsligt tyst i luren och linjen är bruten.

Johnson själv är från sin tid som skribent och som politiker på lägre nivå känd för en lång serie drastiska, och i vissa fall direkt förolämpande, uttalanden och texter om olika världsledare.

Det brittiska utrikesdepartementet bekräftar nu att Johnson utsatts för ett "barnsligt" tilltag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?