1515

Brittisk start-up ska underlätta samåkning med vänner

Brittiska start-upen Skoot har lanserat en tjänst som underlättar samåkning med vänner och dessutom är ”koldioxid-negativ”, skriver sajten Intelligent Transport.

Brittiska Skoot har nyligen tagit in 1,6 miljoner pund, cirka 18 miljoner svenska kronor, i finansiering ett försök att erbjuda ett alternativ till kollektivtrafik och att äga sin egen bil.  Den app-baserade tjänsten kopplar ihop vänner som har bil, med vänner som behöver komma någonstans. 

När en förare registrerar sin bil på appen genomförs en kontroll som ska säkerställa att bilen är trafikvärd, samt kontrollera att föraren har ett giltigt körkort samt identifiera fordonets CO2-betyg. Detta gör att man kan beräkna den exakta mängd koldioxid som släpps ut varje månad och kompensera till 110 procent för varje passagerare. Dessutom planteras ett träd efter var tredje körning, skriver Intelligent Transport.

Tjänsten kartlägger också den bästa resvägen, möjliggör för automatisk betalning för bensin och andra driftskostnader i samband med resan. 

Bakom företag som startades för ganska exakt ett år sedan står entreprenören Greg Formley som grundade lojalitetstjänsten Bink. Han kläckte idén efter att han dotter kommit hem sent en natt. När han frågade var hon varit berättade hon att hon erbjudit vänner skjuts från en plats till en annan, via appen Snapchat.  

 ”Det har aldrig varit dyrare att köra bil - inte heller svårare att ta sig runt, med minskningen av kollektivtrafik, människor som inte vill resa med bussar, tåg och tunnelbana eller till och med använda appar för åkare på grund av COVID. Skoot tillhandahåller en enkel samåkningslösning som hjälper till att lösa dessa problem, utan att föraren behöver en specialförsäkring eller ”liftaren” att vara bekymrad över vem de plockas upp av, säger Greg Formley i en kommentar. 

SKOOT har i dag 12 heltidsanställda och planerar att expandera i Europa, USA, Kannada och Australien. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?