1515
Annons

Brittisk ledarstrid hettar till

Retoriken skärps i striden om vem som ska ta över ledarskapet i Konservativa partiet – och därmed den brittiska premiärministerposten.

Under måndagen petas ytterligare en kandidat.

Foto:John Sibley

De 358 konservativa parlamentsledamöterna röstar för tredje gången i ledarstriden och den av de fem återstående kandidaterna som får minst röster åker ut.

Sämst till, enligt vadslagningsfirmorna, ligger kandidaten Tom Tugendhat, ordförande i parlamentets utrikesutskottet.

Under söndagen möttes de fem kandidaterna i en tv-sänd debatt där det bland annat hettade till i meningsutbyten om skatter mellan utrikesminister Liz Truss och den tidigare finansministern Rishi Sunak.

Truss beskyllde Sunak för att genom skattehöjningar riskera att ”strypa” tillväxten. Sunak, som avgick som finansminister kort före Boris Johnson meddelade sin avgång från premiärministerposten, försvarade höjningarna som en nödvändighet i spåren av pandemin.

Även favorittippade Penny Mordaunt stämde in i attackerna mot Sunak.

De närmaste dagarna blir avgörande för slutstriden – på onsdag ska det bara finnas två kandidater kvar. Vem som slutligen väljs till partiledare avgörs under sommaren genom poströstning av de drygt 160 000 Torymedlemmarna. Resultatet ska tillkännages den 5 september.

Lockheed Martin får jättekontrakt på 7 miljarder dollar

USA:s försvarsdepartement meddelade under natten till lördag svensk tid att amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin får ett kontrakt värt 7,6 miljarder dollar motsvarande dryga 77 miljarder kronor.

Ett amerikanskt F-35
Ett amerikanskt F-35Foto:Harald Tittel/AP

Totalt ska Lockheed Martin tillverka 129 nya stridsflygplan av modellen F-35, dock i olika variationer, till flera grenar inom det amerikanska försvaret. 16 stycken av modellen F-35A ska också säljas till utlandet.

Produktionen av planen kommer framför allt ske i Texas, men även till viss del i andra delstater.

Lockheed Martin stängde till kursen 434,24 dollar i fredags, före nyheten släpptes. Aktien har till skillnad från börsen i övrigt haft en positiv utveckling under året och är upp cirka 22,5 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera