1515

Brittisk kritik mot nedstängning: ”Målat in oss i hörn”

De långtgående restriktioner som införts i Storbritannien för att bromsa coronautbrottet väntas inte kunna lyftas förrän i slutet av maj. Men nu ifrågasätts nedstängningen av en av regeringens egna experter.

Foto:Kirsty Wigglesworth
Foto:Kirsty Wigglesworth
Foto:Matt Dunham

Downing Street har stängt ner det mesta i landet och beordrat invånarna att hålla sig hemma om de inte har något absolut nödvändigt ärende att uträtta. En del har dock börjat fråga sig om nedstängningen av ekonomin på sikt kommer att kräva fler liv än åtgärderna räddar på kort sikt.

”Vi vill hamna i en situation där vi, åtminstone till i slutet av maj, har möjlighet att ersätta den fullständiga nedstängning som vi har nu med ett antal mindre långtgående åtgärder, som mer grundar sig på teknologi och testande”, säger regeringsrådgivaren Neil Ferguson, professor vid Imperial College i London, till BBC Radio.

Till en början använde sig Storbritannien av mindre restriktiva åtgärder, liknande de som används i Sverige. Men premiärminister Boris Johnson beslutade att skärpa reglerna sedan beräkningar av Ferguson pekat mot att totalt en kvarts miljon människor i landet riskerar att mista livet i utbrottet.

En annan av regeringens främsta rådgivare, professor Graham Medley, varnar för att nedstängningen både kommer att skada ekonomin och människors hälsa.

”Om vi fortsätter med nedstängningen köper det oss mer tid, vi kan tänka över detta ytterligare, men det löser ingenting”, säger han till tidningen The Times.

”Vi har lite grann målat in oss i ett hörn, för nu är frågan: Hur går vi vidare härifrån? I stora drag: Ska vi fortsätta skada barn för att skydda sårbara personer, eller inte?”

Hittills har närmare 40.000 fall av coronasmitta bekräftats i Storbritannien och 3.605 dödsfall.

Regeringen hoppas kunna snabba på testandet för att få en bild av hur många som kan ha utvecklat immunitet mot viruset. Hälsominister Matt Hancock har satt ett mål om att man ska kunna genomföra 100 000 tester per dag i slutet av april. Det har dock ifrågasatts från vissa håll med anledning av brist på både nödvändiga kemikalier och testkit.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?