1515

Brittisk köpcenteraktie rusar på utköpsbud

Brittiska Intu, som driver köpcentra i framför allt England, rusar på Londonbörsen efter att ett konsortium med den kanadensiska fastighetsaktören Brookfield i spetsen sagt att de överväger ett utköpsbud.

Fastighetsaktien har halverats de senaste två åren i skuggan av detaljhandelsfrossan, men var upp cirka 25 procent efter en timmes handel på fredagen, efter att budövervägandet bekräftades av konsortiet på torsdagskvällen.

I budkonsortiet finns utöver Brookfield den brittiska tillbakadragne fastighetsmiljardären John Whittaker, vars bolag Peel Group är största aktieägare i Intu, och saudiska Olayan Group.

Att konsortiet redan äger såpass mycket av Intu, cirka 30 procent, gör att sannolikheten för att budet går igenom är hög enligt vad en analytiker säger till Bloomberg. Tidigare i år försökte Intus konkurrent Hammerson lägga bud på bolaget, men det rann ut i sanden.

Enligt en analys citerad av Financial Times värderades Intu på torsdagen (före budrusningen) med 56 procents substansrabatt gentemot värdet av bolagets fastigheter. Börsvärdet uppgick då till 2,07 miljarder pund (strax under 25 miljarder kronor). 

Intu drog med sig andra brittiska fastighetsaktier upp, medan den svenska sektorn tyngs av en sektorgenomgång från torsdagen med rekommendationssänkningar från SEB Equities.

Atrium Ljungberg ATRLJ B -1,64% Dagens utveckling , exponerat mot detaljhandeln, sänks till sälj från behåll och aktien är i skrivande stund ned nästan 4 procent men är till skillnad från Intu upp rejält sedan årsskiftet, 19 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?