1515

Brittisk ilska mot svenskt stål

Brittiska medier och stålarbetare rasar mot landets nya krigsfartyg. Anledningen? Två tredjedelar av stålet som fartygen består av kommer från Sverige, rapporterar Mirror.

Byggandet av tre fregatter för den brittiska flottan är snart igång. Men nu får den brittiska regeringen kritik för att svenskt stål ska användas vid konstruktionen.

I ett skriftligt svar på frågor från en parlamentskollega, skrev försvarsministern Harriett Baldwin nyligen att stålet primärt ska komma från Storbritannien och Sverige och att det brittiska stålet väntas utgöra 35 procent av den totala vikten i fatygen.

Det innebär merparten av krigsfartygen kommer att byggas med svenskt stål, något som inte ses med blida ögon av tidningen Mirror.

Tidningen har länge kampanjat för bevarandet av den brittiska stålproduktionen. Tidningen beskriver användningen av det svenska stålet som "det senaste sveket" mot brittiska stålarbetare.

Totalt uppskattas programmet kosta 8 miljarder pund, närmare 87 miljarder kronor.

Att utländskt stål skulle kunna ingå i byggandet av krigsfartygen har varit känt sedan januari 2016, då David Cameron fortfarande var premiärminister. Den nuvarade försvarsministern försvarar fördelningen mellan det svenska och det brittiska stålet med att de brittiska stålverken helt enkelt inte kan producera den kvalitet som krävs.

"Det räcker inte för regeringen att säga att vi inte kan göra rätt sorts stål. Om vi hade en riktig industristrategi skulle våra stålverk vara utrustade för att klara utmaningarna", säger Roy Rickhuss, generalsekreterare på fackförbundet Community, till Mirror.

Enligt reglerna är det upp till tillverkaren, i det här fallet BAE Systems, att hitta en stålleverantör genom ett upphandlingsförfarande. Uppdraget föll på brittiska Denta Steel UK.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?