Brittisk budget ska bädda för brexit

Klartecken ska ges för Storbritanniens nästa budget.

Kanske ger det också nödvändigt råg i ryggen för att ordna en uppgörelse om brexit.

Foto:Kirsty Wigglesworth

Den budget som finansminister Philip Hammond lade fram i måndags ska nu godkännas av det brittiska parlamentets underhus. Och trots det darriga läget för premiärminister Theresa May och hennes regering väntar sannolikt ett klartecken, även från de mest kritiska delarna av det egna Konservativa partiet – Tories.

"Budgeten har tagits emot väldigt väl i Tory-kretsar", konstaterar exempelvis tidningen The Guardian inför torsdagens omröstning.

Att få budgeten godkänd är av dubbel betydelse för May. Utöver det självklara i att få ok för sina ekonomiska planer så handlar det om att visa att man kan samla partiet bakom regeringens linje – något som kommer att bli oerhört viktigt om och när en uppgörelse om brexit också ska läggas fram för parlamentet.

Efter budgetbehandlingen väntas ny fart i de brexitförhandlingar som i princip legat nere ända sedan andra veckan av oktober.

”Kontakterna på teknisk nivå fortsätter, men vi kan inte bekräfta när nästa förhandlingsmöte kommer att äga rum”, sade en talesperson för EU-kommissionen i onsdags.

Samtidigt har båda sidor intensifierat sina förberedelser för vad som kommer att hända om det inte går att nå någon uppgörelse om brexit. Oron för att en sådan situation ska innebära kaos kan å andra sidan bli det som till sist ger tillräckligt stöd för ett avtal.

”Rädslan för att det inte blir någon uppgörelse kommer att vinna och göra att det blir ett avtal. Det kanske kräver några rundor – men det kommer att gå igenom”, uppges förre brexitministern David Davis ha siat vid ett möte i tisdags kväll, enligt tv-kanalen Sky News.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?