1515

Brittisk budget läggs fram – med brasklapp för brexit

Allt handlar om brexit när Storbritanniens finansminister Philip Hammond lägger fram sin budget för det år då hans land ska lämna EU. Ett utträde utan avtal kan komma att kräva en krisbudget.

När Hammond tar till orda inför parlamentets underhus i eftermiddag står inte bara statsfinanserna på spel. Att regeringen får stöd för sin budget är även avgörande för hela brexit och premiärminister Theresa Mays framtid.

Hammond har redan på förhand lagt in en brasklapp. Om brexitförhandlingarna kraschar och slutar utan uppgörelse med EU krävs sannolikt andra ekonomiska åtgärder från regeringen.

"Om vi inte får ett avtal behöver vi förhålla oss annorlunda till den brittiska ekonomins framtid. Vi skulle behöva överväga en annorlunda strategi, och ärligt talat skulle vi behöva en ny budget", sade Hammond i en intervju med tv-kanalen Sky News i söndags.

Från premiärminister Mays kontor betonas dock att det inte ska ses som att måndagsbudgeten bara gäller om det blir ett avtal med EU.

"Det kommer att finnas täckning för alla åtaganden om utgifter som finansministern lägger fram i dag, oavsett om det blir en uppgörelse eller inte, säger en talesman för May", enligt Reuters.

Budgeten väntas bland annat bekräfta tidigare utlovade satsningar på hälsovården, men också ökade utgifter till bättre bredband, vägar och stöd till småföretagare – inte minst de många butiksägare i brittiska stadskärnor som fått allt svårare att klara av konkurrens från stormarknader utanför centrum.

Tanken är att Hammonds budget redan på torsdag ska kunna godkännas av parlamentet. Regeringen hoppas att ett starkt budgetstöd ska ge ny kraft i brexitförhandlingarna med EU, som legat nere de senaste veckorna.

Finansministern lär dock behöva gå en försiktig balansgång mellan optimism och pessimism för att inte stöta sig för mycket med de olika falangerna inom regerande Konservativa partiet.

Jacob Rees-Mogg, en av partiets tyngsta brexitanhängare, tycker att finansdepartementet ser alldeles för mörkt på det brittiska utträdet.

"Finansdepartementet har varit en gnällfästning ända sedan omröstningen. Jag tror att det inom departementet finns ett inslag av missnöje över brexit och det är synd", sade Rees-Mogg till Sky News i söndags.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?