ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Ett starkt budskap till regeringen och EU

  • Foto: Matt Dunham

Brexit går mot övertid efter att det brittiska parlamentet i veckan har röstat nej både till utträdesavtalet med EU och till en hård brexit.

Även om vägen framåt är fortsatt oklar har pundet stärkts kraftigt de senaste dagarna.

Underhuset röstade på onsdagskvällen med rösterna 321-278 för att säga nej till ett avtalslöst EU-utträde – någonsin.

”Det här var ännu ett nederlag för regeringen, som hade en försiktigare skrivning. Det visar att parlamentet har förlorat förtroendet för hur regeringen har skött brexit. Det är förödande för regeringen”, säger Christian Odendahl, chefsekonom på EU-tankesmedjan Centre for European Reform.

Pundet stärktes efter omröstningen.

”Fortfarande finns en betydande riskpremie kvar i pundet. Skulle parlamentet godkänna utträdesavtalet innan utträdesdagen eller verka för att utträdesdagen senareläggs avsevärt kan vi räkna med ytterligare pundförstärkning”, säger säger Richard Falkenhäll, valutastrateg på SEB.

Ett scenario där ett avtalslöst utträde undvikas kan enligt honom lyfta pundkursen från torsdagens nivå på 12,37 kronor till 13 kronor.

Den konservativa premiärministern Theresa May gör troligen i början av nästa vecka ett tredje försök att få igenom det utträdesavtal som regeringen har förhandlat fram med EU-kommissionen.

För två månader sedan röstade 432 ledamöter emot avtalet och bara 202 för - en historiskt stor förlust för en brittisk premiärminister. 

I tisdags fick Theresa May ned förlusten till 391-242. Men hon måste ändå på några dagar övertyga 75 brexitörer att det är hennes avtal som gäller om det ska bli en brexit.

På torsdagen kom dock signaler både från de konservativa eurokritikerna i European Research Group och regeringens nordirländska stödparti DUP om att de kan tänkas stödja avtalet i en tredje omröstning.

De väntar på klargöranden från justitiekanslern Geoffrey Cox om nödlösningen för gränsen på Irland, och sätter sitt hopp till Wienkonventionen från 1969 om traktaträtten.

På torsdagskvällen ska parlamentet rösta om att be EU om förlängning av artikel 50 i EU-fördraget, som reglerar utträdet. 

”Om underhuset inom de närmaste dagarna stöder ett avtal, kan regeringen söka en kort tidsbegränsad teknisk förlängning av artikel 50 för att anta nödvändig lagstiftning och ratificera det avtal vi har nått med EU. Men en sådan är bara möjlig om vi har ett avtal på plats”, sa Theresa May i parlamentet på onsdagskvällen.

Men om underhuset åter säger nej till avtalet hotar hon euroskeptikerna med en lång förlängning.

”En sådan förlängning skulle utan tvivel kräva att Storbritannien håller EU-val i maj 2019”, sa Theresa May.

Tanken skrämmer många politiker De fruktar bakslag redan i de lokalval som hålls den 2 maj. Bland annat ska storstäderna Leeds, Liverpool och Manchester rösta, liksom Nordirland, där det kan bli oroligt.

Dessutom skulle det EU-kritiska partiet Ukip, som har tappat kraft efter folkomröstningen 2016, troligen få ny vind i seglen både i lokalvalen och i EU-val.

En lång förlängning väntas också stärka kraven på en andra folkomröstning. På torsdagen ska parlamentet för första gången rösta om ett sådant förslag, som ett av fyra tillägg till regeringens förslag.

”Nu när en avtalslös brexit är borta från bordet är det något som regeringen kan skrämma brexitörerna med, eller en kompromiss med Labour. Men jag kan inte se det med den här regeringen och det här avtalet fortfarande i spel. En andra folkomröstning är inte särskilt trolig”, säger Christian Odendahl.

Är en hård brexit verkligen borta från bordet?

”Rent juridiskt är den inte det. Det blir en hård brexit den 29 mars om inget händer. Men parlamentet har skickat ett starkt budskap både till regeringen och EU, så man kan inte tvinga fram en sådan”, säger Christian Odendahl.

Han säger att ”inget avtal” har varit osannolikt länge, konservativa ledamöter måste slåss mot regeringen för att få igenom den.

”Nu har det blivit ännu mindre sannolikt, jag skulle säga under 5 procent.”

Enligt The Guardian har konservativa brexitörer bearbetat högerregeringarna i Italien, Polen och Ungern att lägga in sitt veto mot en brexitförlängning och tvinga fram en hård brexit.

”EU-strategin att hålla ihop i förhandlingarna har fungerat hittills, så det finns ingen anledning för något land att bryta den enigheten nu”, säger Christian Odendahl.

Tror du att Theresa May sitter kvar fram till brexit?

”Det är omöjligt att veta.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer