Britterna redo för vaccinering – men intern revolt mot Johnsons krishantering

De första britterna kan redan nästa vecka vaccineras mot covid-19 efter tisdagens ilgodkännande av ett vaccin från Pfizer och Biontech.

Båda bolagens aktier lyfter efter beskedet.

Samtidigt växer revolten mot premiärminister Boris Johnsons hantering av coronakrisen.

Foto:Kirsty Wigglesworth

Storbritanniens läkemedelsmyndighet MHRA godkände på tisdagskvällen det vaccin som den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer och tyska startupbolaget Biontech har tagit fram i rekordfart.

Mer än 43.000 personer har deltagit i fas tre av testerna som visar att vaccinet är till 95 procent effektivt.

Det är det första vaccinet som tillåts efter storskaliga tester. Kina och Ryssland har redan börjat vaccinera mot covid-19 men utan att invänta slutresultat från testerna.

Den här veckan ska bolagen leverera doser från Belgien och Tyskland till Storbritanniens sjukvårdssystem NHS som ska starta vaccination nästa vecka.

”NHS har årtionden av erfarenhet av att leverera storskaliga vaccinprogram och vill börja sätta de omfattande förberedelserna i verket för att ge skydd åt alla berättigade till vaccin”, säger en talesperson för den brittiska regeringen enligt affärstidningen Financial Times.

Först ut är boende och personal på äldreboenden. Därefter följer personer över 80 år och anställda i coronavården.

Storbritannien kom i juli överens med Pfizer/Biontech om köp av 30 miljoner doser, och har sedan fyllt på med ytterligare 10 miljoner. En tiondel väntas vara på plats före årsskiftet.

”Vi tror att att vaccinationsprogrammet i Storbritannien minskar antalet personer i högriskgruppen som hamnar på sjukhus”, säger Ugur Sahin, medgrundare och chef på Biontech med säte i Mainz nära Frankfurt, enligt FT.

Vaccinet granskas fortfarande på andra håll.

USA-myndigheten FDA väntas komma med ett beslut i mitten av december. EU:s EMA, som i mars 2019 flyttade från London till Amsterdam på grund av brexit, har uppgett att godkännande troligen dröjer till slutet av december.

MHRA granskar också fas 3-resultat för vaccin från Astra Zenecas samarbete med Oxfords universitet samt ett från amerikanska Moderna.

Totalt har den brittiska regeringen säkrat 357 miljoner doser av sju olika vaccin för befolkningen på omkring 65 miljoner. Normalt tas vaccinet två gånger.

Framgångarna kommer lägligt för premiärminister Boris Johnson. Kritiken mot hans coronaåtgärder växer inom det egna konservativa partiet.

På tisdagskvällen kom det största bakslaget sedan han tillträdde i juli 2019. Hela 53 konservativa ledamöter röstade mot nya coronarestriktioner uppdelade i tre nivåer, och ytterligare tio lade ned sin röst.

Eftersom oppositionspartiet Labour till stora delar avstod från att rösta kunde restriktionerna ändå träda i kraft några timmar senare och ska gälla till våren.

Branschorganisationen UK Hospitality räknar enligt FT med att restriktionerna minskar försäljningen under den viktiga julmånaden med 7,8 miljarder pund, motsvarande 89 miljarder kronor, jämfört med ett år tidigare.

Boris Johnsons förslag om ett kontantbidrag på 1.000 pund till pubar har inte heller fallit branschen på läppen. Det motsvarar bara 1,1 procent av försäljningen under december enligt UK Hospitality.

Samarbetsorganisationen OECD spår att Storbritanniens BNP faller med 11,2 procent i år. Trots återhämtning på 4,2 procent nästa år väntas ekonomin vara 6,4 procent mindre i slutet av 2021 än före pandemin. Bara Argentina, med minus 7,9 procent, är värre av de större industriländerna enligt OECD.

Samtidigt är Storbritannien det land i Europa där viruset har skördat flest liv, drygt 59.000 hittills.


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?