1515

Britterna har fått mer tid – men nu hänger allt på tredje omröstning om brexit

Premiärminister Theresa May måste för tredje gången försöka få stöd för sitt utträdesavtal.

Men hon ser ut att få svårt att få med sig sitt stödparti DUP.

Foto:Francisco Seco

EU har gett Storbritannien mer tid, men pressen att nå fram till ett snabbt ja till utträdesavtalet finns kvar.

Om det brittiska parlamentet säger nej till Theresa Mays utträdesavtal nästa vecka riskerar landet att krascha ut ur EU den 12 april. Senast då måste britterna presentera en plan för EU om vad de vill göra. Antingen lämnar de unionen då utan avtal eller så ber de om en ny förlängning. Om de vill ha en lång förlängning finns kruxet att de måste delta i EU-valet i slutet av maj.

Om parlamentet däremot godkänner Mays avtal nästa vecka kommer det nya datumet för Storbritanniens sorti ur EU att bli den 22 maj. Det ger tid att ratificera beslutet, och den valda tidpunkten är precis före EU-valet som landets regering inte planerar att delta i.

Det brittiska underhuset har redan röstat ned utträdesavtalet två gånger och tidigare i veckan höll premiärministern ett tv-sänt tal där hon lade skulden för den utdragna processen på parlamentsledamöterna.

En ny debatt om avtalet ska hållas på måndag, men inget datum har satts för en tredje omröstning.

Theresa May utgår från att parlamentet röstar i nästa vecka, i enlighet med den nya överenskommelsen, uppger en talesperson för premiärministern.

”Premiärministern är fast besluten om att försöka få igenom avtalet, få ett slut på osäkerheten och bringa klarhet åt landet och åt arbetsgivarna”, säger talespersonen, enligt Reuters.

Samtidigt uppger hennes näringsminister Greg Clark att regeringen är beredd att hålla indikativa omröstningar i parlamentet, där flera förslag prövas för att se om något kan nå majoritet.

May måste få ytterligare 75 ledamöter att säga ja till avtalet, sett till den senaste omröstningen.

Som det ser ut kan premiärministern få det svårt att få med sig sitt stödparti, nordirländska DUP, som tidigare har röstat emot på grund av oklarheter kring den framtida gränsen mot Irland.

Vice partiledaren Nigel Dodds kallar Mays insatser på Brysselresan för en besvikelse och ett oförlåtligt misslyckande:

"Uppläxningar från premiärministern som lägger skulden på andra kan inte skyla över att hennes regering bär ansvaret för det nuvarande debaclet och det faktum att hennes avtal har blivit avfärdat två gånger med överväldigande majoritet", säger Dodds i ett uttalande, enligt Reuters.

Flera EU-ledare säger sig tveka kring om May kommer att lyckas få parlamentet med sig.

EU:s permanente ordförande Donald Tusk håller öppet för att det inte blir någon brexit alls.

”Allt kan hända fram till den 12 april. Den brittiska regeringen har fortfarande valet mellan en uppgörelse, ett avtalslöst utträde, en lång förlängning eller att dra tillbaka sin utträdesansökan”, säger Donald Tusk, enligt AFP.

Stora demonstrationer väntas i centrala London på lördagen, för att få till en andra folkomröstning om brexit. En namninsamling på nätet om att stoppa brexit har fått över tre miljoner underskrifter, rapporterar nyhetsbyrån AFP.


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?