1515
Annons

Bristen på vårdplatser ökar

Överbeläggningen på de svenska sjukhusen ökar i nästan samtliga landsting. Bristen på sjuksköterskor är huvudorsaken, menar facket, som nu varnar för att problemet går ut över patienternas säkerhet.

Sängar i korridor på Danderyds sjukhus.
Sängar i korridor på Danderyds sjukhus.Bild:TT

Överbeläggningarna på sjukhusen i Sverige fortsätter öka. Det berättar ny statistik från Sveriges Kommuner och Lansting (SKL), som Dagens Samhälle rapporterar om.

En jämförelse mellan oktober 2016 och samma månad fjol visar att överbeläggningarna ökat med 30 procent i hela riket. På lokal nivå har plastbristen samtidigt ökat i 18 av 21 landsting.

Läget är värst i Södermanland där överbeläggningen är 9 patienter per 100 vårdplatser. I Värmland ser situationen i stället bäst ut, men även där finns det en brist.

Problemet beror framför allt på bristen av sjuksköterskor i landet, som tvingat fram en stängning av vårdplatser, menar facket.

”Vårdplatsbristen hänger ihop med bristen på våra yrkesgrupper. Hela enheter på sjukhus står tomma”, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, till Dagens Samhälle.

Hon menar att arbetsvillkoren och lönenivåerna för sjuksköterskorna är för dåliga. Det bidrar varje månad till en ökad sjukfrånvaro och fler anmälningar till Arbetsmiljöverket. 

Sineva Ribeiro varnar samtidigt för att platsbristen går ut över patienterna när risken för vårdskador ökar.

”Det finns 190.000 legitimerade sjuksköterskor i Sverige, men man undrar var de är. Fler och fler väljer bort vården. Och snart är 90-talisterna här, de kommer inte att acceptera dåliga villkor, då går de.”

Vårdförbundet menar därför att det är hög tid för regeringen att agera.

”Det är inte rimligt att en specialistutbildad sjuksköterska har en livslön som är 30 procent lägre än en manlig ingenjör! Det räcker inte med att förändra föräldraförsäkringen”, säger fackordförande Sineva Ribeiro till Dagens Samhälle.

https://infogr.am/6dadcbbf-6a13-4b47-aa9a-90a724fbb64b

Fotnot: Förändringen jämfört med oktober 2015.

Källa: Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Dagens Samhälle


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?