ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

”Bristen på arbetskraft en utmaning”

  • Eva Cooper, regionchef för Företagarna i Gävleborg och Dalarna. Foto: Maria G Nilsson

Färre Gasellföretag än förra året – men ändå relativt positiva tongångar från näringslivshåll i Dalarna och Gävleborg.

”Vi har många duktiga företagare i regionen. Etableringstrycket är stort”, säger Linda Wallin, näringslivschef i Falun.

De flesta län har färre Gasellföretag i år jämfört med förra året. Dataleverantören Bisnode förklarar tappet med en kombination av konjunktur och att Bolagsverket har haft långa handläggningstider för att registrera årsredovisningar.

Dalarna har i år 25 Gasellföretag jämfört med 27 förra året, och Gävleborg har 26 – en minskning med 19 procent mot 2018.

”Det är en trist utveckling, vi behöver framgångsrika företag och vi behöver att de växer”, säger Eva Cooper, regionchef för Företagarna i Gävleborg och Dalarna.

Varför är de snabbväxande företagen viktiga för er region?

”De är jobbskapare som säkrar vår gemensamma välfärd. För en ljus framtid behöver vi företagsamma människor som satsar. Där är de snabbväxande oerhört viktiga, inte minst som förebilder!”

Vilka är de största utmaningarna?

”Bristen på arbetskraft med rätt erfarenhet och kompetens är så allvarlig att den påverkar konjunkturen i negativ riktning, vilket gör att företagen slutar växa. I Gävleborg uppger vart tredje företag att svårigheten att hitta rätt arbetskraft är ett tillväxthinder, fler än i riket i snitt. Alla aktörer måste nu kraftsamla för att matchningen på arbetsmarknaden ska fungera bättre.”

Linda Wallin, näringslivschef i Falun, tror att minskningen av antalet Gasellföretag kan bero på kompetensbrist, liksom pratet om att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur.

”2018 var det rekordmånga Gasellföretag, det ska man komma ihåg. Det är svårt att toppa.”

I sitt län lyfter hon fram besöksnäringen som en särskilt spännande bransch inför den närmaste framtiden. 

”Här i Falun är en besöksnäringsstrategi på väg till antagande för att stärka arbetet för en genuin destination i världsklass.”

Eva Cooper säger att hållbarhet är något hon tror mycket på som framtiden för många företag i Gävleborg:

”Allt fler inser vikten av långsiktighet för människa och miljö, och det blir alltmer självklart för företagare att producera och konsumera hållbart. Inom detta område händer det en hel del intressant i vårt län med bland annat produktion av HVO-diesel, försöksverksamhet med elväg, och så vidare. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer