Brist på nya cyklar ger rusning efter begagnat

Cyklandet har ökat kraftigt i popularitet under pandemin. Samtidigt har också den också ställt till problem med leveranserna av nya cyklar. Med väntetider på upp till 10 veckor så noterar begagnatmarknaden nya rekord. 

Foto:Mostphotos

För den som letar efter en ny cykel lagom till vårvärmen så är risken stor att man går bet. Stängda fabriker i Asien och containerbrist har försenat cykelimporten kraftigt. Risken är att man får vänta 8 till 10 veckor på en ny cykel, enligt en artikel i Dagens Nyheter

Köptrycket är större än någonsin. Lagren i Stockholm tömdes redan i höstas och nu när vårens nya modeller är på ingång så är efterfrågan större än tillgången.

På begagnatsajten Blocket har man sett ett kraftigt ökat tryck efter cyklar under mars.  Statistik visar att sökningarna gått upp med 35 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Detta trots att fjolåret också var ett rekordår.

”Vi har sett att begagnathandeln med cyklar växt stadigt de senaste åren, vilket också fick mer fart utav pandemin. Nu är det brist på nya cyklar vilket gör att även lite defekta varianter kan gå att sälja”, säger Tero Marjamäki, Presschef på Blocket, som tipsar om att det kan vara bra läge att rensa förrådet på gamla cyklar.

Det som efterfrågas mest är barncyklar och mountainbike.  Under perioden ökade dessa kategorier dessutom med 83 respektive 63 procent fler annonser. 

Cykeltrenden har varit stadigt ökande under de senaste 10 åren, men pandemin har fått ännu fler att välja cykeln framför andra alternativ. 

Städer över hela världen har också försökt underlätta social distansering genom att ge mer plats åt fotgängare och cyklister. Till exempel Paris vill göra samtliga gator i staden cykelvänliga till 2024. De satsar också stort på att införa så kallade cykel-strador längs med tunnelbanenätet i staden för att förenkla ytterligare för cyklisterna. 

En lång rad europeiska städer har under pandemin gett cyklister mer plats på bekostnad av privatbilism – genom så kallade popup-cykelvägar.


Innehåll från Orange CyberdefenseAnnons

Gartner utser Orange Cyberdefense till ledande europeisk leverantör av cybersäkerhetstjänster

Idag driver vi affärer online och företag som önskar öka sin försäljning tittar primärt på digitala expanderingsmöjligheter. I takt med att digitaliseringen utvecklas blir företagen allt mer sårbara för cyberkriminalitet och med det kommer krav på riskmedvetenhet och en solid säkerhetsmiljö. 

Sverige ligger långt fram inom digitalisering men är inte lika bra på att hantera säkerheten kring digitaliseringen. Allt mer digitaliseras och det sker i snabb takt. För att skapa en optimal säkerhetsmiljö kring det nya digitala krävs att frågan lyfts till ledningsnivå för att sätta strategier kring information- och cybersäkerhet inom företaget. 

– Som ett steg närmre att lyfta upp hur viktig säkerheten är kring en allt mer digitaliserad värld har Regeringen bland annat startat ett cybersäkerhetscentrum. Samtidigt krävs det att företagen tar sin cybersäkerhet på allvar och börjar se över vad de faktiskt behöver eftersom hot och behov ser väldigt olika ut, säger Leif Gyllenberg, VD för Orange Cyberdefense Sweden.  

Ett stort erkännande från Gartner 

Orange Cyberdefense Sweden (OCD) har en hög teknisk kompetens internt och har kunnat ligga långt fram inom teknisk utveckling och innovation. Det har gett effekt och Gartner, världsledande kring informationsteknisk forskning och rådgivning, erkänner Orange Cyberdefense som en ledande europeisk leverantör av cybersäkerhetstjänster i en ny rapport, ett stort erkännande och en kvalitetsstämpel. De områden där Orange Cyberdefense rankas som en toppleverantör är segmentet Incident Response, Managed Detection and Response (MDR) och Managed Security Services (MSS).

– Threat Intelligence och forskning kring olika säkerhetshot är det som driver oss och att få denna kvalitetsstämpel från Gartner är ett kvitto på att vi det vi erbjuder våra kunder är en djup tillgång till information och förståelse för aktuella och nya hot, säger Leif Gyllenberg.

I dagens läge är förståelsen och analys av cyberhot i vår omvärld, en helt avgörande faktor i det proaktiva säkerhetsarbetet.

Hjälper kunden att förstå hotbilden

För att förstå den unika hotbilden och på vilket sätt en verksamhet är sårbar börjar OCD med att förutse och identifiera en hotbild genom att analysera den stora mängd information som flödar genom verksamhetens världsomspännande nätverk. Därefter formas skydd som förhåller sig till hotbilden och som uppdateras då denna förändras. Dessvärre är det så att de allra flesta företag kommer utsättas för intrång, trots en god nivå av skydd. Det är då avgörande att ha en strategi för hur man begränsar skadan, snabbt analyserar eventuell förlust och kommer tillbaka om ett intrång skett. Leif Gyllenberg beskriver det som att ha en försäkring, händer något så finns OCD där för att hjälpa kunden komma tillbaka.

Bygger ett säkrare digitalt samhälle

– Vår vision är att hjälpa till att säkra det digitala samhället och därigenom bidra till att skapa en säkrare värld. Vi tittar på hur vi kan stimulera utvecklingen på ett säkert sätt och vårt fokus är att våra kunder ska ha säkerhet på rätt nivå utifrån deras hotbild och på så sätt bidra till att bygga ett säkrare digitalt samhälle, avslutar Leif Gyllenberg.

orangecyberdefense.com

Mer från Orange Cyberdefense

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Orange Cyberdefense och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?