ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Brexit-krisen ger fullt hus hos pubarna

  • Foto: Kirsty Wigglesworth

Flera års hård brexitdebatt och all osäkerhet om hur det går till slut har fått många britter att tröttna på frågan. För pubjätten Greene King blir det klirr i kassan.

Ett svagare pund, inflationstendenser och bromsade investeringar har fått många brittiska hushåll och företag att hålla i pengarna.

Men på pubkedjan och ölbryggeriet Greene King ser man oväntat en trend uppåt, trots all oro och osäkerhet kring brexit. Både vinst och försäljning ökar med cirka tre procent under det gångna halvåret, enligt en delårsrapport som kom för någon vecka sedan.

"Folk är uttråkade av brexit och det gynnar faktiskt våra pubar", sade vd:n Rooney Anand när rapporten presenterades.

I kedjan ingår över 3 100 pubar, restauranger och hotell i England, Wales och Skottland. Ovanpå det kommer bryggeriet, med ölmärken som Greene King IPA och Old Speckled Hen.

"På vissa pubar är det bättre, men inte överallt", säger den 28-årige ungerske bartendern Domokos Zsolt Mate.

Han jobbar sedan i somras på puben City of Quebec i stadsdelen Marylebone i centrala London, till vilken det i huvudsak kommer turister. Och där pekar försäljningstrenden nedåt.

"Jag tror publivet har skadats av brexit. Det är färre som vill gå ut och många befarar diskriminering", säger Domokos Zsolt Mate.

De pubar som har medvind nu ligger i Soho eller utanför Londons innerstad.

"Där pekar det uppåt, särskilt på landsbygden. Där hittar du de traditionella pubarna och där är den patriotiska engelska känslan starkare", säger han.

Domokos Zsolt Mate är en av flera hundratusen ungrare som jobbar i Storbritannien.

"Jag har många ungerska kompisar här och 80–90 procent av dem jobbar på restauranger, pubar eller hotell – vissa med catering också", säger han.

Han känner personligen ingen större oro inför brexit. Han räknar med att få stanna oavsett hur det går, då han jobbat, bott och betalat skatt i landet i sex år.

"Men det är uppenbart att det kommer att förändras på något sätt. Jag följer utvecklingen noga och försöker få fram aktuell information om vad som händer med mina rättigheter här."

Han tillägger att Greene King, med en stor andel östeuropéer bland de anställda, också är måna om att hjälpa till med råd.

Skulle brexit sluta med att östeuropéerna slängs ut ur Storbritannien blir det kaos i hotell- och restaurangbranschen i Storbritannien, tror han.

"Vi är så många, flera miljoner. Från Ungern kanske 250 000, sedan har du alla från Polen och Rumänien och så vidare."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies