1515

Brexit: Hoppet sjunker om snabb förhandlingslösning

"Vi gör framsteg", betonar både EU och Storbritannien efter veckans runda av brexitöverläggningar i Bryssel. Fast ännu har man inte nått tillräckligt långt för att kunna inleda diskussioner om framtida relation.

Theresa May och Michel Barnier
Theresa May och Michel BarnierBild:AP/Thierry Monasse

"Vi gör avgörande steg framåt, hävdar brexitminister David Davis på presskonferensen efter veckans diskussioner i Bryssel och nämner alla de tre huvudfrågorna: medborgarnas rättigheter, den ekonomiska uppgörelsen och Irland/Nordirland.

"Det är sant att vi har olika åsikter, men med fortsatt arbete och kreativitet är jag säker på att vi kommer att komma vidare. Vi vill båda frodas, sida vid sida. Jag lämnar Bryssel med optimism", säger David Davis, som anser att premiärminister Theresa Mays tal i Florens i förra veckan öppnat upp för den här veckans framgångar.

"Premiärministerns tal har skapat en ny dynamik i våra förhandlingar", konstaterar även EU:s Michel Barnier.

Han slår samtidigt fast att man ännu inte kunnat enas om synen på EU-domstolens roll för att garantera EU-medborgarnas framtida rättigheter i Storbritannien.

"Det här är en stötesten för EU", fastslår han.

Barnier efterlyser också mer klarhet kring vilka EU-åtaganden Storbritannien egentligen är villigt att betala för.

"För EU är det viktigt att alla åtaganden som gjorts av de 28 medlemsländer betalas av 28 medlemsländer".

Barnier noterar samtidigt att man ännu inte nått till de "tillräckliga framsteg" i själva skilsmässoförhandlingarna som krävs för att kunna börja diskutera parternas framtida relation, om till exempel handelsregler.

"Vi har haft en konstruktiv vecka, ja. Men vi är ännu inte där för att nå "tillräckliga framsteg", säger Barnier, som ändå inte vill ge upp tanken på att nå dit.

"Jag hoppas att den nya dynamiken, skapad av premiärminister Mays tal i Florens, kommer att fortsätta influera vårt arbete", fortsätter han.

Nästa förhandlingsrunda — den femte — ska inledas redan den 9 oktober. EU-ledarna ska därefter på sitt toppmöte den 18—19 oktober ta ställning till om framtidsförhandlingarna kan inledas redan nu.


Innehåll från Vectura FastigheterAnnons

Vectura bygger Stockholms nya Life science-center

Forskning, akademi och näringsliv förenas i det nya Life science-centret Forskaren. Här skapar Vectura förutsättningar för innovation mellan verksamheter. Affärer och idéer får möjlighet att växa i en miljö framtagen för kreativa samarbeten. 

Hållbarhet har präglat Forskaren från vision till första spadtag. Genom lösningar som gröna miljöer, solceller på taket och materialval med lågt koldioxidutsläpp bidrar byggnaden till en bättre framtid. Med sin runda form kommer Forskaren sticka ut i den annars strömlinjeformade Hagastaden, något som ytterligare förstärker visionen om en mötesplats för nytänkande och utveckling. 

– Forskaren är specifikt designad för att möjliggöra samverkan som kan ge mervärde. Vissa delar av centret kommer också att vara öppet för allmänheten, med syftet att öka intresset för Life science, i synnerhet bland unga. Här har vi redan inlett ett fruktbart samarbete med Tekniska museet, som kommer att presentera olika utställningar och aktiviteter, säger Micael Averborg, affärsenhetschef kommersiellt på Vectura.

En dörr till framtiden

Peter Skogh, museidirektör på Stiftelsen Tekniska museet, framhåller vikten av att erbjuda allmänheten fler ingångar till forskningens värld. I nya Hagastaden, som just nu växer fram i Stockholm, samlas några av världens mest framstående aktörer inom området och Peter ser samarbetet kring Tekniska museet, Karolinska Institutet och Vectura Fastigheter som ett nav i utvecklingen: 

– Forskaren är inte bara ett skyltfönster för den senaste forskningen utan också en öppen dörr till framtiden. Du kommer kunna utforska, upptäcka och delta i utvecklingen av framtidens Life science. Tillsammans med KI vill vi bidra till möten med profiler inom området, upplevelser och labb om det senaste. Vi vill skapa plats för tankar och dialoger som engagerar och utmanar. På vardagar blir platsen en resurs för skolelever och lärare, som kanske ger inspiration till framtida studier och jobb. Helger och kvällar kommer bjuda på allt från intressanta samtal till kreativa musik- och konstupplevelser kopplade till ämnet. Konceptet för den publika verksamheten arbetas fram nu under hösten 2021.

Dynamiska ytor – intressanta möten

Ett av de framstående bolag som kommer att dela Forskaren med Tekniska museet är strålterapiföretaget Elekta, vars ursprung är Karolinska Institutet. Mattias Thorsson, Head of Corporate Communications på Elekta, konstaterar att Forskaren är en plats där fysiska möten möjliggör såväl utveckling och samarbete, som gemenskap och kultur – en flexibilitet som utgör en naturlig del av framtidens kontor. 

– Vi ser möjligheter i husets dynamiska ytor och de intressanta möten som de kan skapa både med nya företag, akademin och vården. Vi är i början av arbetet med att utforska möjligheterna och har hittills haft goda dialoger med exempelvis vår partner Medicinska föreningen på Karolinska Institutet. 

Kombinationen av en spännande arkitektur, den centrala platsen och möjligheter till samarbete mellan akademin, sjukhuset och företag inom samma bransch på en och samma plats var således avgörande för Elektas val. 

– Vi delar Forskarens vision om att skapa nya idéer och lösningar för liv och hälsa, i dialog med andra parter som kan utmana tankesätt och gränser. Vi får också helt nya förutsättningar för att bedriva bra labbverksamhet i närhet till Elektas kontor, och att vi på bästa plats får en möjlighet att visa upp möjligheterna med strålterapi som en viktig del i cancerbehandling, avslutar Mattias.

Läs mer om att etablera verksamhet i Forskaren

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vectura Fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?