1515

Brexit fäller finansskatten

En sex år lång framryckning för att införa en skatt på finansiella tjänster i Europa kan ha gjort sitt. Tyskland och Frankrike drar fötterna efter sig när de förbereder sig för brexit och en omritning av den finansiella kartan som redan har inletts.
Det skriver Bloomberg News.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire
Frankrikes finansminister Bruno Le MaireBild:AP/Colourbox

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire sade tidigare i juli att brexit skulle kunna flytta "tusentals jobb till Paris", en möjlighet som skulle kunna gå förlorad om skatten infördes. Hans tyske motsvarighet, Wolfgang Schäuble, sade att "rätt mycket talar för det franska argumentet att först se hur brexitförhandlingarna går".

När de två tungviktarna bland de tio länder som vill ha skatten får kalla fötter ser framtiden för planen rätt blek ut.

"En del har sagt att brexit skulle kunna leda till ytterligare intresse" för en skatt på finansiella transaktioner, sade Dan Neidle, vid Clifford Chance i London, till Bloomberg News.

"Men det ser faktiskt ut som motsatsen är fallet. Brexit har lett till imponerande försökt från fransmännen och andra att attrahera den finansiella sektorn – dessa försök skulle bli helt undergrävda av den finansiella transaktionsskatten, FTT", sade han.

EU-kommissionen föreslog skatten 2011 för att försäkra att sektorn gav ett "rimligt bidrag" efter att skattebetalarna fått stå för huvuddelen av kostnaderna för finanskrisen. När vissa länder motsatte sig skatten försökte en mindre grupp en kompromiss.

Ett beslut att införa skatten skulle kunna gynna Irland och Luxemburg, som också aktivt har uppvaktat de stora bankerna och inte ingår i den grupp som vill ha skatten.

Finansministrarna i de tio länderna har inte träffats på månader efter att de stött på problem med hanteringen av pensionsfonder. Andra öppna frågor inkluderar intragruppsöverföringar, skattenivåer och insamlingsmetoder, enligt interna dokument som Bloomberg News har sett.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?