1515

Brexit-ansökan på väg

Storbritanniens regering kan ansöka om ett brittiskt EU-utträde redan vid lunchtid i morgon.

Samtidigt ökar trycket i Skottland för att upprepa folkomröstningen om självständighet från den brittiska unionen.

Det kan bli snabba ryck när det brittiska parlamentet har avslutat sin behandling av lagen som ger regeringen mandat att förhandla om brexit, ett brittiskt EU-utträde. Enligt brittiska medier kan premiärminister Theresa May slå till med att aktivera artikel 50 redan i samband med ett anförande i det brittiska parlamentet vid lunchtid på tisdag. Därmed öppnar hon formellt dörren för två års skilsmässoförhandlingar med EU.

Mays planerade anförande ska på pappret handla om förra veckans EU-toppmöte i Bryssel.

Skulle May skrida till verket redan då hinner hon sparka igång brexit-processen dagarna före det skotska nationalistpartiets vårmöte 17-18 mars, inför vilket frågan om en ny folkomröstning om ett självständigt Skottland, utanför den brittiska unionen, är högaktuell igen.

Nationalistpartiets ledare, Skottlands försteminister Nicola Sturgeon, har inför brexit-ansökan krävt att Skottland får ett undantag och får vara kvar i EU:s inre marknad även om resten av Storbritannien skulle lämna EU-samarbetet. Sturgeon har tidigare antytt att hon, om detta villkor inte infrias, ser hösten 2018 som lämplig för en skotsk folkomröstning.

Tidpunkten har hon motiverat med att bilden av vad brexit innebär bör vara ganska klar hösten 2018, samtidigt som Skottland och resten av Storbritannien då fortfarande formellt är medlemmar i EU.

Enligt källor inom det konservativa Tory-partiet, som Theresa May leder, väntas dock den brittiska regeringen inte tillåta någon andra skotsk folkomröstning om självständighet förrän efter det att brexitförhandlingarna är avslutade någon gång våren 2019, rapporterar tidningen The Telegraph.

När Skottland folkomröstade senast, 2014, röstade 45 procent för att lämna den brittiska unionen.


Innehåll från GIABAnnons

Så erbjuder GIAB strategiskt och praktiskt konsultstöd i omställningen till en cirkulär ekonomi

Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.
Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.

Världen är ungefär åtta procent cirkulär – men för att nå de globala hållbarhetsmålen behöver den andelen öka avsevärt. Hållbarhetsaktören GIAB ser en stark potential och vill nu hjälpa andra företag och organisationer i hur man bäst ställer om till en cirkulär verksamhet. 

– Vi har gjort det själva och kan bidra med den praktiska kompetensen, säger Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB.

GIAB grundades 2012 och har snabbt etablerat sig som en viktig aktör inom återbruk och hållbarhet, med kunder och samarbetspartners inom allt från försäkringsbranschen till e-handeln. Gemensamt för de olika affärsområdena är att de utgår från bolagets kärna: filosofin om den cirkulära ekonomin.

– Cirkulär ekonomi handlar i grunden om att frikoppla ekonomisk tillväxt från miljöpåverkan. Genom att återbruka i stället för att producera och konsumera nytt minskar trycket på jordens resurser och saktar ner systemet, menar Andreas.

Ett praktiskt exempel på hur de arbetar med den cirkulära modellen är webbshopen returhuset.se, där en mängd olika produkter säljs som först genomgått en bedömning, gradering och värdering innan de slutligen rekonditioneras och görs redo för försäljning. 

GIAB Consulting

Att bedriva verksamhet utan att påverka miljön är inte omöjligt, men det kräver kunskap och omställning. GIAB har under de senaste åren tagit all den erfarenhet de har i organisationen och utvecklat affärsområdet GIAB Consulting. De har bland annat samarbetat med IKEA för att utveckla deras återbruksarbete, något som resulterade i att GIAB var med och utformade världens första IKEA-second hand-butik med tillhörande renoveringsverkstad. De har dessutom hjälpt till att ta fram Sveriges första klimatneutrala måleritjänst tillsammans med Schööns måleri.

– Vi blev utvalda tack vare den praktiska hands on-expertisen vi besitter när det kommer till cirkulär ekonomi. Vi är inte bara strategiska, utan får saker att hända säger Emma Nilsson som jobbat som hållbarhetskonsult på GIAB i över två års tid.

Cirkulär ekonomi halva lösningen

Efterfrågan på cirkulär expertishar ökat de senaste åren och GIAB ser hur de kan spela en fortsatt viktig roll i att få företag att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

– Återbruk är en liten bransch som befinner sig under stark tillväxt. Vi måste alla bli bättre – en cirkulär omställning är halva lösningen på klimatkrisen, avslutar Andreas.

Om GIAB

GIAB:s kärnverksamhet ligger i att utveckla, implementera och kommersialisera affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi. Konsultverksamheten erbjuder spetskompetens och rådgivning inom områdena cirkulär affärsutveckling, hållbara investeringar, hållbar produkt- och designutveckling, hållbart varumärkesbyggande, hållbarhetsredovisning samt klimatkalkyleringar.

Läs mer på www.giabnordic.se 

 

Mer från GIAB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GIAB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?