Annons

Brexit-ansökan på väg

Storbritanniens regering kan ansöka om ett brittiskt EU-utträde redan vid lunchtid i morgon.

Samtidigt ökar trycket i Skottland för att upprepa folkomröstningen om självständighet från den brittiska unionen.

Det kan bli snabba ryck när det brittiska parlamentet har avslutat sin behandling av lagen som ger regeringen mandat att förhandla om brexit, ett brittiskt EU-utträde. Enligt brittiska medier kan premiärminister Theresa May slå till med att aktivera artikel 50 redan i samband med ett anförande i det brittiska parlamentet vid lunchtid på tisdag. Därmed öppnar hon formellt dörren för två års skilsmässoförhandlingar med EU.

Mays planerade anförande ska på pappret handla om förra veckans EU-toppmöte i Bryssel.

Skulle May skrida till verket redan då hinner hon sparka igång brexit-processen dagarna före det skotska nationalistpartiets vårmöte 17-18 mars, inför vilket frågan om en ny folkomröstning om ett självständigt Skottland, utanför den brittiska unionen, är högaktuell igen.

Nationalistpartiets ledare, Skottlands försteminister Nicola Sturgeon, har inför brexit-ansökan krävt att Skottland får ett undantag och får vara kvar i EU:s inre marknad även om resten av Storbritannien skulle lämna EU-samarbetet. Sturgeon har tidigare antytt att hon, om detta villkor inte infrias, ser hösten 2018 som lämplig för en skotsk folkomröstning.

Tidpunkten har hon motiverat med att bilden av vad brexit innebär bör vara ganska klar hösten 2018, samtidigt som Skottland och resten av Storbritannien då fortfarande formellt är medlemmar i EU.

Enligt källor inom det konservativa Tory-partiet, som Theresa May leder, väntas dock den brittiska regeringen inte tillåta någon andra skotsk folkomröstning om självständighet förrän efter det att brexitförhandlingarna är avslutade någon gång våren 2019, rapporterar tidningen The Telegraph.

När Skottland folkomröstade senast, 2014, röstade 45 procent för att lämna den brittiska unionen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera