1515
Annons

Bredband2 ökar omsättning och resultat

Bredband2 hade en nettoomsättning på 165 miljoner kronor under andra kvartalet 2019, upp från 147 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Det framgår av delårsrapporten.

Vid utgången av perioden svarade privatkunder för 72 procent av Bredband2:s omsättning. Antalet privata bredbandskunder växte till 230.000. 

"Antalet privatkunder som på grund av ökade nätkostnader minskade tillfälligt under fjärde kvartalet 2018, har nu ökat under första halvåret med 7.100 stycken. Trenden för första halvåret är klart positiv och en omfattande marknadskampanj under våren förväntas ge fortsatt god effekt på nykontrakteringen", skriver Bredband2.

Vid utgången av perioden svarade företagskunder för 28 procent av Bredband2:s omsättning.

Bolagets rörelseresultat uppgick till 10,3 miljoner kronor under kvartalet, mot 7,1 miljoner motsvarande period i fjol.

"Vi har valt rätt strategi med tydligt fokus på fiberbaserade nätverk som kärnan i vår verksamhet med tillägg av säkerhetstjänster som förväntas bli viktigare och viktigare för både företags- och privatkunder. Vår finansiella ställning med starka kassaflöden under tillväxt ger oss goda förutsättningar att hålla ett fortsatt högt tempo i våra satsningar under året", kommenterar vd Daniel Krook i rapporten.


JP Morgan-chefen: Perfekt läge att köpa aktier – här är favoriterna

Risken för recession är högre i Europa än i USA, varnar den amerikanska investmentbanken JP Morgans chefsstrateg Grace Peters.

Men trots orosmolnen anser hon att det är helt rätt tidpunkt att köpa aktier – och pekar ut en grupp europeiska bolag som särskilt intressanta just nu.

”De aktierna är dessutom väldigt billiga, de handlas kring p/e 10, och har en bra direktavkastning”, säger Grace Peters.

JP Morgans chefsstrateg Grace Peters.
JP Morgans chefsstrateg Grace Peters.Foto:Colourbox/Amanda Lindgren

Efter några turbulenta månader på marknaden har börsnedgångarna tilltagit den senaste tiden. Det breda amerikanska indexet S&P 500 stängde på årets lägsta nivå i onsdags samtidigt som Stockholmsbörsen med en årsnedgång på 22 procent hör till de sämsta börserna i Europa.

Grace Peters, som är chef på JP Morgan Private Banks med ansvar för investeringsstrategin i Europa, Mellanöstern och Afrika, anser att marknaden just nu är mycket intressant och noterar att både aktier och obligationer har fallit tillbaka kraftigt vilket ”inte borde hända”, som hon beskriver det.

”Volatilitet på aktiemarknaden är normalt men man förväntar sig att obligationer ska fungera som ett skydd. Faktum är att du måste gå tillbaka till 1970-talet för att se tvåsiffriga nedgångar i både aktier och obligationer på samma gång”, säger Grace Peters till Di när hon är på blixtvisit i Stockholm för att träffa kunder till banken.

Trots turbulensen anser hon att det nu är ett ypperligt tillfälle att gå in både i aktie- och obligationsmarknaden. Det baserar hon på bankens förväntan om att den amerikanska inflationen når sin topp under det andra kvartalet samtidigt som företagens vinster på de flesta håll stiger.

”Företagen går bra och lönsamheten under det senaste kvartalet var på många håll bättre än väntat. Om vi har rätt i att företagens vinster fortsätter att utvecklas väl och att räntorna når sin topp borde inte multiplarna gå ned mer. Därmed bör aktiemarknaden stabiliseras och sedan röra sig uppåt.”

Grace Peters räknar med att S&P 500-indexet kommer att stå runt 18 procent högre vid årsskiftet jämfört med i dag. I nuläget ser hon det som ett bra tillfälle att köpa aktier på bred front, till exempel S&P-bolagen, men hon förespråkar särskilt defensiva sektorer eftersom ekonomin befinner sig sent i konjunkturcykeln.

”Hälsovård är den sektor vi föredrar. Den har aldrig haft en negativ tillväxt de senaste 20 åren och p/e-talen är strax under genomsnittet i marknaden, så där har vi tillväxt till ett rimligt pris.”

Andra defensiva sektorer som hon ser som särskilt attraktiva är dagligvarubolag, el-, gas- och infrastrukturbolag (”utilities”) samt fastighetsbolag. I Europa ser hon också oljeaktier som särskilt intressanta.

”De borde ha uthålliga kassaflöden framöver med tanke på det höga oljepriset. De aktierna är dessutom väldigt billiga, de handlas kring p/e 10, och har en bra direktavkastning.”

Vilka sektorer ska man undvika i nuläget?
”Vi vill exempelvis inte ha de som är ekonomiskt väldigt känsliga, så finansaktier har vi sålt. Några av råvarubolagen har vi också sålt eftersom vi föredrar energiaktier över råvaruaktier nu.”

JP Morgan är just nu ”marginellt överviktade” i europeiska aktier och mer överviktade i amerikanska aktier. Grace Peters säger att kriget i Ukraina och den geopolitiska situationen ökar riskerna på de europeiska marknaderna.

”Europeiska aktier handlas just nu med en rabatt på 30 procent mot amerikanska aktier. Det historiska genomsnittet är 20 procent, så riskerna i Europa är högre men det innebär också att värderingarna är billigare.”

Kriget gör också att risken för recession är högre i Europa jämfört med USA, tillägger hon. För Europa bedömer hon att risken är kring 35 procent och för USA 30 procent. Normalt för den här delen av konjunkturcykeln är runt 15 procent.

”Vi vill gärna se att inflationen kommer ned och att Fed därmed är berett att gå tillbaka till en mer neutral policy. Men vi får inte glömma att konsumenterna är välkapitaliserade och att företagen också är i en bra position.”

Grace Peters säger att det redan nu börjar synas tecken på att framför allt varuinflationen är på väg att mattas av i USA. Samtidigt visar indikatorer, såsom hedgefonders fördelning av långa och korta positioner, på att sentimentet på aktiemarknaden är väldigt svagt för tillfället.

”När sentimentet är så svagt är det oftast bra att köpa, eftersom du har en motsatt uppfattning som ofta betalar av sig.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?