1515

Breda uppgångar på Wall Street

USA-börserna lyste grönt på torsdagen efter tunga fall dagen innan. Marknaden bortsåg av allt att döma från ytterligare signaler om stigande inflation då producentpriserna i USA ökade mer än väntat i april.

Bland enskilda aktier steg Apple 1,8 procent. Tesla gick mot strömmen och backade 3,1 procent. 

Foto:Courtney Crow

Dow Jones industriindex avancerade 1,3 procent medan breda S&P 500 klättrade 1,2 procent. Tekniktunga Nasdaq kompositindex lyfte 0,7 procent.

Tesla avancerade 1,8 procent i den inledande handeln, men avslutade ned 3,1 procent. Elbilstillverkarens vd Elon Musk skrev natten mot torsdagen, svensk tid, ett uppmärksammat inlägg på sociala medietjänsten Twitter om att Tesla stoppar användningen av kryptovalutan bitcoin som betalningsmedel. 

De indextunga Faang-bolagen rekylerade upp på torsdagen efter att ha fallit tungt dagen innan. Facebook lyfte 0,9 procent, Apple steg 1,8 procent och Amazon 0,3 procent. Netflix och Google (Alphabet) steg 0,4 respektive 1 procent. 

AMC Entertainment hade sin femte raka uppgångsdag och lyfte på torsdagen 23,7 procent efter att aktien återigen blivit föremål för diskussioner på sociala medier och forumet Reddit, enligt Bloomberg. Även Gamestop avancerade 14 procent på torsdagen. 

Högtalarbolaget Sonos rusade inledningsvis 10,6 procent efter att i samband med delårsrapporten höjt prognosen för årets försäljning, och meddelat att man tror sig kunna möta efterfrågan trots den globala halvledarkrisen. Vid börsstängning hade aktien fallit tillbaka något, men steg 7,4 procent.

Den hajpade kryptoplattformen Coinbase backade 6,5 procent efter att flera kryptovalutor handlats ned i kölvattnet av Musks utspel på Twitter.

Flygplanstillverkaren Boeing steg 0,8 procent. Det amerikanska luftfartsverket FAA godkände en lösning från Boeing på ett elektronikrelaterat problem som hållit ett hundratal plan av modellen 737 Max på marken sedan början av april. 

Disney avslutade strax ovanför nollstrecket men backar drygt 4 procent i den amerikanska efterhandeln efter att bolaget efter börsstängning redovisat sina siffror för det andra kvartalet. Bolagets vinst uppgick till 0,79 dollar per aktie, att jämföra med väntade 0,27 dollar per aktie. Antalet streamingkunder till Disney+ kom in under förväntningarna – 103,6 miljoner, mot väntade 109 miljoner. Omsättningen landade på 15,61 miljarder dollar. Förväntat var 15,87 miljarder dollar. 


Innehåll från MicrosoftAnnons

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla

Säkerhet blir ett allt bredare begrepp och ses idag som ett sätt, metod, process, filosofi och teknik att säkra informationstillgångar mot avsiktlig och oavsiktlig förvanskning och förlust. Preventivt skydd, upptäckt och respons är tillsammans med kunskap och ett bra beslutsstöd och nyckelord för alla som jobbar med informationssäkerhet. 

Varje dag, stjäls eller hålls värdefull information som gisslan vilket får hela verksamheter att stanna upp. Grunden till detta är ofta attacker planterade i både hårdvaru- och programvarusystem som kan accelerera genom olika steg i en leverantörskedja. Attacker som missas på grund av otillräcklig kunskap eller otillräckliga säkerhetsprocesser.

Avgörande med kravställning och kunskap

Leverantörskedjan är en klassisk sårbarhet då företag använder sig av olika typer av tredjepartskomponenter som inte granskats eller att det inte kontrollerats att koden är legitim. Det är heller inte ovanligt att i upphandlingsscenarion missa att ställa relevanta krav på en upphandling.

– Svagheterna kan alltså ligga både i den egna utvecklingen och i upphandling som görs i någon annans regi. Tonvikten ligger i att man inte ska lita på något och verifiera explicit allting. Framförallt ser vi att i en organisation som har supersäkerhet är medarbetarna den känsliga länken och då behövs det en medvetenhet och tydlig process för säkerhet, säger Sandra Elvin, Nationell Säkerhetschef, Microsoft Sverige. 

Preventivt agerande ökar säkerheten

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla där angriparna är mycket motiverade och ser stora vinster i att lyckas gå förbi företags och organisationers uppsatta säkerhetsmekanismer. Genom att arbeta preventivt och få in intelligens i informationsmiljön så kan verksamheter lära sig att se mönster i hur sårbarheterna nyttjas vilket kan resultera i en säkerhetsincident. Med den förståelsen i realtid kan man agera preventivt och se till att stoppa angreppen tidigt. 

– Baserat på data och insikter kan vi se att vi står inför ett skifte kring hur cyberkriminaliteten agerar och där behöver vi bli mer strukturerade och programmatiska i att identifiera vilka sårbarheter som finns här och nu i vår informationsmiljö, säger Predrag Mitrovic, Teknisk Specialist Säkerhet, Microsoft Sverige. 

Vikten av att ha ett integrerat skydd

Microsoft har byggt en säkerhetsplattform med separata komponenter som alla bygger på hot-information (threat intelligence). Tanken är att säkerheten designas redan i källkoden och där man sedan kan addera ytterligare säkerhetsförmågor på ett enkelt sätt. 

– Oberoende rapporter pekar på vikten av att ha ett integrerat skydd. Det är därför vi satsar så mycket på att ha det integrerade skyddet som är nära produkterna och tjänsterna som man använder sig av och som går att slå av och på för att undvika en konflikt mellan olika programvaror, berättar Sandra Elvin.

Cyberhotet är globalt 

– Det enda sättet att bekämpa det globala cyberhotet är genom samverkan. För global samverkan har vi byggt alliansen Microsoft Intelligent Security Association, ett ekosystem av oberoende säkerhetstjänstleverantörer och programvaruleverantörer som har integrerat sina lösningar för att tillsammans med oss och kunderna gå in och titta på hur man snabbt kan accelerera säkerhetsresan, säger Predrag Mitrovic. 

Om oss

Microsoft investerar årligen 1 miljard dollar i forskning och utveckling av säkra plattformar samt för resurser som möjliggör för varje företag och person att utvecklas och nå längre. Varje månad analyseras insikter från mer än 8 biljoner datapunkter och hindrar många miljarder intrångsförsök av olika slag. Dessa insikter ligger till grund för att skydda människor, enheter, appar och data var de än befinner sig och vilket arbete som utförs. 

Lär dig mer om supply chain attacker på vårt event som du kan registrera dig

 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?