1515
Annons

Breda nedgångar på Wall Street

Amerikanska börser fortsatte att backa i den tidiga tisdagshandeln. 

Vid 16.10-tiden hade Dow Jones industriindex sänkts 1,2 procent till nivån 26.117. Det bredare S&P 500 var ned 1,2 procent till 2.818. Även tekniktunga Nasdaqs kompositindex tappade 1,2 procent till 7.376. 

Sektorvis inom S&P 500 noterades mestadels röda siffror, med undantag för telekom som steg 0,2 procent. Hälsovård tyngde mest med en nedgång om 2,2 procent. 

Bland enskilda aktier steg Pepsi 0,4 procent sedan SunTrust inlett bevakning med rekommendationen behåll. Riktkursen sätts till 125 dollar, drygt 5 dollar över måndagens stängningsnotering. 

Apple tappade 0,8 procent sedan bolaget enligt The Wall Street Journal sänkt produktionsmålet för Iphone X under första kvartalet till 20 miljoner enheter från tidigare 40 miljoner enheter. Lägre försäljning under julhandeln uppges vara bakomliggande orsak.

Inför öppning redovisade ett antal bolag sina respektive kvartalsrapporter. 

McDonald's gjorde ett resultat som var bättre än väntat och försäljningen uppgick till 5,3 miljarder dollar, att jämföra med förväntningarna på 5,2 miljarder. Resultatet per aktie blev 1:71 dollar, här hade analytikerna räknat med 1:59 dollar. Trots de starka siffrorna tappade aktien 1,7 procent.

Lastbilstillverkaren Paccar redovisade en bättre vinst per aktie än väntat. Bolaget höjde även sin prognos för lastvagnsmarknaden i Europa och Nordamerika. Aktien backade dock 6,7 procent.

Även läkemedelsbolaget Pfizer PFE +0,04% Dagens utveckling slog vinstförväntningarna i sin rapport. Försäljningen av kolesterolsänkaren Lipitor var högre än konsensus enligt Bloomberg. Pfizer spår även ett högre resultat än väntat för 2018. Ändå föll aktien 3,1 procent.

Bland övriga rapporterande bolag kom ståltillverkaren AK Steel in under förväntan, ned 6 procent.

Tungviktarna Berkshire, Amazon och JP Morgan har meddelat att de i en gemensam aktion ämnar sänka kostnader och förbättra kvalitén på amerikansk sjukvård. 

Detta fick United Health Group att tappa 5 procent. 

Den amerikanska tioårsräntan steg 1 punkter till 2,70 procent.

Innehåll från Fortum Recycling & WasteAnnons

Allt handlar om kraft - och elektricitet är även nyckeln i klimatomställningen

Det är inte konstigt att frågan om klimatomställningen hamnat lite i skymundan det senaste året. Men höga elpriser till trots, frågorna hänger ihop eftersom det är just elen som är grunden för klimatomställningen. Kortsiktigt går det att spara och vi kan bli bättre på att flytta effektkrävande användning bort från de mest ansträngda timmarna, men i grunden handlar det om att det behövs mer el för att ge kraft åt omställningen. 

– Det är ett enormt åtagande vi har framför oss som kräver stora investeringar i fossilfri elproduktion och ett balanserat kraftsystem, säger Anton Steen, chef för Fortums samhällskontakter i Sverige, och fortsätter: -Samtidigt är just avsaknaden av tillräckligt med fossilfri el som är planerbar en bidragande orsak till dagens situation. Det positiva är att de investeringar vi gör för att kunna driva omställningen även kommer bidra till att ta oss ur den situation med höga elpriser som vi är i nu.  

– EU-länderna får 70 procent av sin energi från fossila bränslen – och globalt sett har vi precis hamnat under 80-procentsstrecket. Det är också därför det ryska gasvapnet ger så stora effekter. I Norden är fossilberoendet betydligt lägre, tack vare våra historiska satsningar på vatten-, kärn- och bioenergi även om det senaste decenniets nedläggningar av planerbar kraft i södra Sverige medfört att vi till större del importerar kontinentala elpriser, berättar Anton Steen.

Han menar att även om vi har ett bättre utgångsläge än många andra länder så använder vi fortfarande mycket fossila bränslen inom transport- och industrisektorerna. Att ersätta all denna energi med ren el innebär en nästintill fördubbling av mängden el vi producerar till år 2040 – och det bara i de nordiska länderna. – Det innebär att vi kommer behöva alla fossilfria kraftslag. Vi brukar prata om en tallriksmodell med en tredjedel stabil kärnkraft, en tredjedel flexibel vattenkraft och en tredjedel väderberoende vindkraft, säger han.

– Fler människor än tidigare kommer att påverkas. Vindkraftverk och kraftledningar kommer att bli mer synliga i landskapet och små modulära reaktorer kommer byggas på nya platser, närmare industrier och städer. Att lyfta fram de enorma fördelarna med elektrifiering kommer att vara nyckeln till att bygga lokal acceptans för dessa investeringar, tror Anton Steen.

Några av fördelarna har vi redan börjat märka av där andelen elbilar ökar och skapar en hållbarare stadsmiljö, i norra Sverige råder en febril nybyggaranda när en ny våg av hållbar industrialisering skapar jobb och framtidstro.  Andra delar av omställningen kommer vi kanske inte märka så tydligt, men omställningen av exempelvis den idag fossilberoende kemiindustrin spelar stor roll. Visste du att kemiska produkter ingår i 95 procent av alla produkter på marknaden?  Allt detta gör vi möjligt med fossilfri el.

– Elektrifieringen är det stora industriprojekt som har potential att säkerställa jobb och välfärd för Sverige även i framtiden. Det kommer att ställa stora krav på alla samhällsinstitutioner att dra åt samma håll och även stora insatser att uppdatera och modernisera regelverken, säger Anton Steen. 

Ett fossilfritt energisystem | fortum.se

 

Mer från Fortum Recycling & Waste

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Recycling & Waste och ej en artikel av Dagens industri

Strategens köptips: Hårdblankade aktien kan bli en flerstegsraket

En av börsens mest blankade aktier, men med höga ambitioner, rejäl direktavkastning och en ljus framtid. Ungefär så beskriver Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand sitt köptips – en aktie som han tror kommer att lyfta 40 procent i ett första skede, men som på längre sikt kan nå betydligt högre nivåer. 

”Det här kan bli en flerstegsraket, om man blickar framåt några år”, säger han.

Robert Oldstrand.
Robert Oldstrand.Foto:Jenny Hallengren/John Raoux

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera