1515
Annons

Breda nedgångar kopplar greppet om Wall Street

Efter att New York-börsen öppnade årets första handelsdag på plus har utvecklingen svängt. Både Dow Jones och S&P 500 ser breda nedgångar när en ökad oro för coronautvecklingen sätter agendan.

Foto:JOEL MARKLUND

Dow Jones öppnade på plus 0,1 medan S&P 500 indexet steg 0,3 procent i den inledande handeln. Kort efter öppning backade börserna mot minus vilket har tilltagit under dagen. Strax innan klockan 21 var Dow Jones ned 1,8 procent, S&P 500 och Nasdaq Composite var ned med 2 procent vardera.

Trots att vaccinutrullningen har tagit fart i USA så har en ökad oro för utvecklingen av pandemin tagit greppet om investerarna som under dagen klev in i det nya börsåret. På söndagen kom rapporter om att inlagda på sjukhus med covidsymptom nått nya rekordnivåer. En aktie som påverkas starkt av den ökade oron under dagen är Coca-Cola som backar 4,2 procent. Kurstappet kommer efter att analytiker från RBC Capital Markets sänkt rekommendationen för bolaget med hänvisning till att pandemin även fortsättningsvis kommer att begränsa publika evenemang och restauranger, något som drar ner efterfrågan på bolagets produkter. 

Reseberoende bolag har också de en tuff första dag på börsen efter helgerna.

Bland flygbolagen är det fallande kurser. American Airlines aktie backar 3,1 procent och Delta Airlines 2,7 procent. Nedgångarna syns också tydligt bland hotellbolagen. Hilton är ner 3 procent och Marriott knappt 4,8 procent.

Även flygplanstillverkaren Boeing hamnar på dagens förlorarsida. Aktien backar med 4,6 procent.

Men trots dagens tunga klimat på New York börsen finns det bolag som går mot strömmen. Värmekameratillverkaren Flir Systems aktiekurs rusar med 19,6 procent. Utvecklingen kom efter beskedet att Teledyne Technologies har ingått avtal att köpa Flir Systems i en affär värderad till drygt 8 miljarder dollar. 

 Även elbilstillverkaren Tesla har en positiv utveckling. Tidigare under dagen var aktien upp 5 procent men uppgången har mattats av och nu handlas aktien upp 3,5 procent. Dagens utveckling kommer efter att bolaget lämnat färska leveranssiffror. 

Elbilstilverkaren levererade 499.550 bilar under 2020, och missade därmed sin egna prognos om 500.000, om än med liten marginal. För det fjärde kvartalet levererades 180.750 fordon, att jämföra med föregående kvartals 140.000. 

Vaccintillverkaren Moderna stiger 4,9 procent. Detta trots att Europeiska läkemedelsmyndigheten beslutat om att skjuta på godkännandet för bolaget vaccin. Under dagen har Moderna kommunicerat att bolaget höjer produktionsprognosen för 2021. Moderna beräknar producera 600 miljoner doser av sitt covid-19 vaccin med målet att nå en produktion upp mot 1 miljard doser. Beskedet var en höjning av tidigare prognos med 100 miljoner doser.

Bland de bolag som stiger hittas också oljejättarna Exxon Mobil och Chevron som stiger 0,2 respektive 0,4 procent.

För techjättarna, de så kallade FAANG-bolagen har måndagen inte heller varit en munter historia hittills. Facebook backar 1,5 procent, Amazon 2,3 procent, Apple 2,8 procent, Netflix 3,5 procent och Google som faller 1,6 procent.

Meddelandeplattformen Slack drabbades av ett större haveri under måndagen. Med start vid 16.00 möttes användarna av uppkopplingsproblem på plattformen. Enligt Slack som inte kommunicerat någon anledning till haveriet höll problemen i sig under tre timmar. Bolagets aktie har under dagen backat 0,8 procent.

Innehåll från ZipforceAnnons

Zipforces nylanserade elcykelkit får internationell uppmärksamhet

I en värld där allt fler sitter still medan bekväma prylar utvecklas och miljön mår sämre gäller det att tänka smart, hållbart och utanför boxen. Det menar Måns Bengtsson, grundare av Zipforce som snabbt kan förvandla vanliga cyklar till elcyklar.

– Vi har just slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och dessutom lanserat den lättaste och det mest prisvärda elcykelkitet på marknaden, säger han.

När elcykeln introducerades på marknaden var succén snabbt ett faktum. Plötsligt kunde de som vanligtvis tog bilen till jobbet antingen cykla hela vägen eller på ett smidigt sätt ta sig till och från kollektivtrafik, och på så sätt bidra till ett minskat trafiktryck i städerna. Att investera i en ny elcykel innebär dock att ens gamla cykel lämnas i förrådet och en ny behöver produceras och transporteras, ofta från ett annat land – något som inte är optimalt för klimatet.

Brinner för återvinning

2020 lanserades den första produkten hos Zipforce, ett bolag som kombinerar smart teknologi med svensk ingenjörskonst och brinner för smart och kreativ återvinning. Det är det enda svenska bolaget som är med på EIT Urban Mobility Program, ett nytt EU-initiativ som satsar på start-ups som bidrar till ett mer hållbart och grönt sätt att transportera sig.

– Vi vill lösa trafik- och transportutmaningarna som finns i världen och samtidigt hjälpa till att reducera människans klimatpåverkan. Många äger redan en cykel i dag – varför behöva köpa en ny? Zipforce ger befintliga cyklar ett nytt liv och att den är portabel, vilket gör att den är smidig, minskar stöldrisken och gör att familjen kan dela.

Lättast på marknaden

Motorn är liten, smart och effektiv och Zipforce har sammanställt ett komplett kit med allt från batteri till pedalsensor för att göra installation och användande enkelt. Nu presenterar de två revolutionerande produkter som bara dagar efter lanseringen fått stor internationell uppmärksamhet: Zipforce Distance och den lättare versionen Zipforce Slim som enbart väger två kilo. 

– Det gör Slim till den lättaste produkten på marknaden. Båda är prisvärda, har tystare motorer och installationen är betydligt enklare då trampsensorn sitter trådlöst på cykelns pedalarm.

I samband med lanseringen har Zipforce slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och de har redan siktet inställt på nya marknader.

– Vårt mål är att skapa ett hållbart, prisvärt och kul sätt för cykelanvändare att elektrifiera sin cykel och göra fysisk aktivitet både enklare och roligare, var man än befinner sig. Vi är glada att kunna bidra till att göra världen lite mer bekväm, utan att behöva tumma på faktorer runtomkring.

Läs mer om Zipforce här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zipforce och ej en artikel av Dagens industri

Bitcoinbedrägerier ökar: ”Numera är det varje dag”

Investeringsbedrägerierna i Sverige ligger fortsatt på höga nivåer. Under andra kvartalet har Finansinspektionen även noterat att bedragarna förfinat sina metoder ytterligare.

Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.
Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.Foto:SORAPOP UDOMSRI, Jesper Frisk.

Under förra veckan uppmanade Finansinspektionen (FI) återigen Sveriges konsumenter att vara försiktiga. Nuvarande bedrägerivågen är stor och omfattande. Det handlar framför allt om kryptovalutan Bitcoin, säger Lars Malmström, chef för konsumentavdelningen på FI. Han konstaterar att anmälningarna kring bedrägerierna ökat.

”Förut brukade jag säga att personer som blivit lurade hörde av sig flera gånger i veckan, numera är det varje dag.”

Bedragarnas metoder varierar, och de anpassar sig snabbt till vad som fungerar för tillfället. Lars Malmström beskriver ett typiskt händelseförlopp som att bedragarna först hittar sina offer via sociala medier. Där luras de att investera några tusen kronor i kryptovalutor eller populära aktier. I själva verket förs pengarna över direkt till bedragarna, det görs ingen investering.

”Oftast är det bara början. Den låtsasinvestering som gjorts framställs som lyckad, och offret dras med och luras att sätta in mer och mer pengar. Hela processen kan pågå i flera månader.”

”Första gången man möter det här så undrar man kanske hur personer kan gå på detta. I själva verket är det väldigt svårt att skilja bedragarnas hemsidor från den generelle nätmäklarens, och de är mycket skickliga i sin kommunikation. När konsumenterna till slut försöker realisera sina iscensatta vinster eller stoppa förluster inser de att de blivit lurade. Offren har i genomsnitt förlorat flera hundratusen kronor”, säger Lars Malmström.

I FI:s senaste varning lyfts även ett fall från Högsta Domstolen upp. FI konstaterar att offret fått tillbaka nästa hela sitt förlorade belopp, men att det för denna dom rört sig om att offret själv inte fört över sina pengar till bedragarna. Om man på egen hand initierat en överföring är det fortsatt nästan omöjligt att få tillbaka sitt förlorade belopp.

FI tror att det viktigaste för att komma till rätta med bedrägerierna är att göra konsumenter mer medvetna.

”Att motverka den här typen av bedrägerier är inte heller bara viktigt för den enskilda konsumenten, utan även för finansbranschen i stort. Alla ska kunna spara och känna sig trygga”, säger Lars Malmström.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera